Γρηγόρης Τάσιος: Eτοιμοι για τη μάχη του τουρισμού

Ο ελληνικός τουρισμός ανοίγει με ρεαλισμό και αισιοδοξία. Η εκκίνηση έγινε νωρίτερα σε σχέση με την περσινή σεζόν, ωστόσο ξέρουμε πως δεν πρόκειται για μια γρήγορη κούρσα, αλλά για έναν απαιτητικό «στίβο μάχης». 

Η άποψη του Γρηγόρη Τασιού, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων

Οι αβεβαιότητες και τα εμπόδια είναι ακόμη πολλά, ωστόσο, το σημαντικό για τη χώρα είναι να εστιάσουμε στη δική μας προσπάθεια, ανεξάρτητα από τις μεταβλητές, που δεν μπορούμε, ούτως ή άλλως, να επηρεάσουμε.

Ο τουρισμός, αν και βαριά τραυματισμένος από τις μεγάλες απώλειες του 2020, είναι στις επάλξεις για να δώσει τη μάχη του, έχοντας πλήρη συναίσθηση του ρόλου του για τη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη της πατρίδας μας. Σε μια δύσκολη στιγμή για την εθνική οικονομία, όσο καλύτερη αποδειχθεί η σεζόν τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η ανάσα που θα πάρουν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, τοπικές οικονομίες και κοινωνίες.

Γι’ αυτό χρειάζεται και μια μεγάλη συλλογική προσπάθεια για τη σεζόν. Να ενώσουμε δυνάμεις για να φέρουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Η προσπάθεια πάντα αποδίδει καρπούς και το πιο τρανό παράδειγμα είναι οι «γαλάζιες σημαίες» που κερδίζουν επάξια οι ελληνικοί προορισμοί. Η προσωπική εμπειρία μου από τη Χαλκιδική, η οποία βρέθηκε πρώτη στην κορυφή, συγκεντρώνοντας 96 βραβεύσεις, είναι πως, όπου υπάρχει συνεργασία, όπου υπάρχει «καλή χημεία» και συνέργεια δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τα αποτελέσματα δικαιώνουν την προσπάθεια.

Είμαι βέβαιος πως το ίδιο θα συμβεί και με τη «Γαλάζια Ελευθερία», που θα θωρακίσει υγειονομικά όλη τη νησιωτική Ελλάδα και με τη συνεργασία όλων θα πετύχουμε να έχουμε γρήγορη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, ώστε, τουλάχιστον από τον Ιούλιο, να δούμε μια σεζόν με βιώσιμες πληρότητες. Μέχρι τότε θα πρέπει να δώσουμε ειδικό βάρος στον οδικό τουρισμό που θα τροφοδοτήσει την ηπειρωτική Ελλάδα, κυρίως από χώρες της Βαλκανικής, και θα πρέπει η κατάσταση στα σημεία ελέγχου των χερσαίων συνόρων μας να είναι φιλική στον επισκέπτη.

Το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό έχει ρόλο-«κλειδί» φέτος στη μετακίνηση και στην υποδοχή των επισκεπτών μας και όσο καλύτερα το αξιοποιήσουμε μέσω των διαθέσιμων πλέον τεχνολογικών εφαρμογών τόσο αποτελεσματικότερα θα εγγυηθούμε μια ασφαλή και ανοιχτή, τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο, σεζόν.

Γαλάζια Ελλάδα, με «γαλάζιες σημαίες» και πράσινο πιστοποιητικό. Αυτή είναι η Ελλάδα που μπορεί να κερδίσει με το σπαθί της μια καλή σεζόν και κάνει ένα αποφασιστικό βήμα προς την ανάκαμψη, βγαίνοντας από το «κόκκινο». Με τη συνεργασία και την καλή θέληση όλων. Στάση ευθύνης που πρέπει να επιβεβαιωθεί και σε έναν ακόμη κρίσιμο τομέα που αφορά τη σχέση του ξενοδοχειακού κλάδου με τις τράπεζες. Είναι κατεπείγουσα ανάγκη να δημιουργηθούν λύσεις επιμήκυνσης της εξόφλησης των δανειακών υποχρεώσεων των ξενοδοχείων. Θα ήταν παράλογο και άδικο, καθ’ όλα υγιείς επιχειρήσεις, που βρέθηκαν χωρίς δική τους υπαιτιότητα στη δίνη των συνεπειών της πανδημίας και τώρα κάνουν τη φιλότιμη προσπάθειά τους, να μη βοηθηθούν στην ανάκαμψή τους και να απαξιωθούν. Θα ήταν πισώπλατη μαχαιριά, την ώρα μιας εθνικής προσπάθειας.

Απάντηση