Μήνυμα για την φονική μάχη στην Αγία Αναστασία και την θυσία του Καπετάν Χάψα και των παλληκαριών του, τον Ιούνιο του 1821

 Συμπληρώνονται φέτος τον Ιούνιο, 200 χρόνια από την μάχη των Βασιλικών στην Αγία Αναστασία.

    Εκεί κάτω από το Μοναστήρι, ο Καπετάν Χάψας με τους ηρωικούς Χαλκιδικιώτες (63 ήταν από την Συκιά), συγκρούστηκαν με πολλαπλάσιες τουρκικές δυνάμεις και πέφτουν όλοι με τελευταίο τον Καπετάνιο στο πεδίο της τιμής, γράφοντας ιστορία απαράμιλλου ηρωισμού και θυσίας, εφάμιλλη εκείνων του Διάκου στην Αλαμάνα και του Παπαφλέσσα στο Μανιάκη, που όλοι γνωρίζουμε.

     Η επέτειος της μάχης θα γιορταστεί και φέτος την Κυριακή 13 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα στο Μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας και στο μνημείο του Καπετάν Χάψα, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

     Για τα τιμήσει την επέτειο αυτή το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγχαλκιδικού επέλεξε να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του http://panchalkidikos.gr/ βίντεο με θέμα. Η Επανάσταση του 1821 στη Χαλκιδική.

      Το βίντεο αυτό αφορά εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Οι μαθητές της Χαλκιδικής ανακαλύπτουν τα ίχνη του 1821 στον τόπο τους», που είχε συνολική διάρκεια 3 μήνες και παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή εκδήλωση στις 22/4/2021. Συμμετείχαν 35 εκπαιδευτικοί και 278 μαθητές

      To παραγόμενο έργο κάθε σχολείου ήταν ένα ολιγόλεπτο βίντεο με θέμα την Επανάσταση στη Χαλκιδική το 1821. Όλα τα βίντεο εντάχθηκαν σε ένα συνολικό έργο, το οποίο μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο (link) http://dim-olynth.chal.sch.gr/kpe/200_21/story_html5.html

Ø Ξεκινάμε πατώντας ΕΙΣΟΔΟΣ κάτω από την Ελληνική σημαία

Ø Στη συνέχεια εμφανίζεται ο χάρτης της Χαλκιδικής

Ø Πατώντας κλικ στα σύμβολα που εμφανίζονται σε κάποια χωριά που συμμετείχαν το/τα σχολείο/α τους, στο συλλογικό αυτό έργο, θα μπορέσετε να δείτε ο παραγόμενο έργο κάθε σχολείου.

      Την εκπαιδευτική δράση συνδιοργάνωσαν το 1ο ΠΕΚΕΣ  Κεντρικής Μακεδονίας, το κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρναίας και οι Δ/σεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής. Συνεργάστηκε επίσης η εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους.

                                                       Το Διοικητικό Συμβούλιο         

Απάντηση