Νόμος που εμποδίζει τις απεργίες: Στόχος να εφαρμοστεί από τον Ιούλιο

Το πρώτο κρας τεστ για το συνδικαλιστικό κίνημα στη νέα κατάσταση που δημιουργείται αναμένεται να αποτελέσουν οι κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή το προσεχή μήνα.

Μέσα Ιουλίου αναμένεται να ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο του Πάνου Τσακλόγλου για την επικουρική ασφάλιση, που ξεσηκώνει ήδη μεγάλες αντιδράσεις. Η κυβέρνηση επιλέγει να το φέρει προς ψήφιση αμέσως μετά το εργασιακό, μέσα στο κατακαλόκαιρο, μετά από ενάμισι χρόνο πανδημίας, εφαρμόζοντας μια στρατηγική ολομέτωπης σύγκρουσης με τα συνδικάτα και ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας που συνειδητοποιεί στον ένα ή τον άλλο βαθμό τις συνέπειες που θα έχουν στη ζωή του οι «μεταρρυθμίσεις» που προωθούνται.

Το συνδικαλιστικό κίνημα που ούτως ή άλλως διάγει περίοδο κρίσης και αποδιάρθρωσης και επιχειρεί να αναδιοργανωθεί και να ανασυνταχθεί, θα βρεθεί αντιμέτωπο όχι μόνο με την συνολική επίθεση της κυβέρνησης, αλλά και με τις νέες διατάξεις, που καθιστούν πλέον ιδιαίτερα δύσκολη την κήρυξη της απεργίας 

Οι πληροφορίες της στήλης, μάλιστα, επιμένουν πως το υπουργείο Εργασίας θα τρέξει «να προλάβει» την έκδοση των διαταγμάτων και των εγκυκλίων που τυχόν απαιτούνται, ώστε οι απεργίες για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο να πρέπει να προκηρυχθούν με τα επιπρόσθετα εμπόδια που απαιτούνται από το νέο νόμο Μητσοτάκη-Χατζηδάκη.

Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να «ξεμπερδεύει» με ότι έχει απομείνει από το άλλοτε κραταιό συνδικαλιστικό κίνημα, ώστε η ανάπτυξη που επιδιώκει –και που δεν συμπεριλαμβάνει ασφαλώς όλους- να προχωρήσει ανεμπόδιστα. Την ίδια στιγμή, οι ζυμώσεις που επιχειρούνται στο συνδικαλιστικό κίνημα για την ανασυγκρότησή του είναι κατώτερες των αναγκών, με την ηγεσία του –αλλά και τα περισσότερα εκ των κομμάτων που το επηρεάζουν- να μην κατανοούν τις νέες συνθήκες, αλλά και να θέτουν ως προτεραιότητα των συσχετισμών των δυνάμεων.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: