Άσκηση Δια Πυρός 2021: Εντυπωσιακές εικόνες από τις επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής

Με ευτυχία στέφθηκε η άσκηση για την αντιμετώπιση Δασικών πυρκαγιών μεγάλης έκτασης ”ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2021” σε πραγματικές συνθήκες που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 στον οικισμό Βουρβουρού της Δ.Κ. Αγ. Νικολάου, του Δήμου Σιθωνίας, όπου και βρέθηκε ο συνεργάτης του Εργοχαλκιδικής, ο έγκριτος και γνωστός Φωτορεπόρτερ κ. Δημήτρης Ζάχος τον οποίο και ευχαριστούμε για όλο το φωτογραφικό υλικό που μας παραχώρησε.

Η άσκηση έγινε με τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος», παρουσία του εθνικού διοικητή Πολιτικής Προστασίας Θεοδόσιου Δημακογιάννη και του υπαρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Ιάκωβου Κλεφτοσπύρου.

Την παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, η εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης Προϊσταμένη Δ/νσης Π.Ε. Πολιτικών Μηχανικών Κρυστάλλω Γεωργιάδου, ο αναπληρωτής προϊστάμενος Αυτοτελούς Δ/νσης Π.Π. της Π.Κ.Μ Χαράλαμπος Στεργιάδης, ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας Χαλκιδικής Δημήτριος Λοκοβίτης, ο δήμαρχος Σιθωνίας Πάρης Τεμπλάς, η αντιδήμαρχος Τουρισμού Δ. Σιθωνίας Μαρία Πάργα, η διευθύντρια Διοικητικού Δ. Σιθωνίας Μαρία Χρηστάρα, ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Παναγιώτης Κυριακίδης, ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δασών Χαλκιδικής Παύλος Μπεκιαρόγλου και ο εκπρόσωπος του δασαρχείου Πολυγύρου Θωμάς Αρβανίτης.

Στην άσκηση, συμμετείχαν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος από τους 2ο, 3ο και 6ο Πυροσβεστικούς Σταθμούς Θεσσαλονίκης, την Π.Υ. Πολυγύρου Χαλκιδικής, την 2η Ε.Μ.Α.Κ., την Υγειονομική Υπηρεσία Π.Σ., το Πυροσβεστικό Συνεργείο Θεσσαλονίκης και τη Διεύθυνση Πληροφορικής και Επικοινωνιών τις οποίες συντόνιζε ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Χαλκιδικής Πύραρχος Αριστείδης Κατιρτζίδης. Επίσης, συμμετείχαν εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και φορείς από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Γ.Ε.ΕΘ.Α., την ΕΛ.ΑΣ., το Λ.Σ., το Ε.Κ.Α.Β, το Δασαρχείο Πολυγύρου καθώς και οι εθελοντικές ομάδες: ο Όμιλος Φίλων Κυνηγών Ακτής Θερμαϊκού Ο.Φ.Κ.Α.Θ., Ομάδα Πυροπροστασίας Εθελοντών Αγίου Νικολάου, Ομάδα Πυροπροστασίας Εθελοντών Δραγουντέλι και η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων. Ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων της άσκησης πραγματοποιήθηκε από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος».

Κατά την εξέλιξη των ασκήσεων δόθηκαν οι κύριες προτεραιότητες που περιελάμβαναν, την προστασία του πληθυσμού εντός της περιοχής που εξελίχθηκε η πυρκαγιά, την προστασία των υποδομών και τον αποκλεισμό εισόδου πολιτών προς την περιοχή εξέλιξης και πιθανής επέκτασής της.

Σκοπός των ασκήσεων ήταν, η ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας των εμπλεκομένων φορέων, η δοκιμασία της λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας των διαδικασιών αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του πληθυσμού, η δοκιμασία της επιχειρησιακής ετοιμότητας του προσωπικού των εμπλεκόμενων φορέων στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, ο έλεγχος του ετήσιου σχεδιασμού δασοπυρόσβεσης, η δοκιμασία και ο έλεγχος αξιοπιστίας της υλικοτεχνικής υποδομής των φορέων και των μέσων που διαθέτουν και η ένταξη και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στη δασοπυρόσβεση σε πραγματικό χρόνο ενόψει της προετοιμασίας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο έτους 2021.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: