Ασφαλιστικό: Ποιοι βγαίνουν νωρίτερα σε σύνταξη – Κρίσιμες ημερομηνίες και… μαζική φυγή

Κέρδος έξι μηνών θα έχει όποιος παλαιός ασφαλισμένος καταθέσει φέτος αίτηση αναγνώρισης πλασματικών ετών. Αντί να συνταξιοδοτηθεί με 40ετία στο 62ο έτος, μπορεί να πετύχει την «έξοδό» του στο 61ο και 6 μήνες, ακόμη και με 35 χρόνια ασφάλισης.

Μέχρι τέλους του έτους με τα πλασματικά έτη κατοχυρώνονται πιο ευνοϊκά όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση. Από το νέο έτος (2022) για συνταξιοδότηση στο 62ο έτος θα απαιτείται 40ετής περίοδος ασφάλισης. Διαφορετικά στα 67 έτημε οσα έτη θα έχει συμπληρώσει μερί τότε ο κάθε απασχολούμενος (μισθωτός, επιχειρηματίας, επιτηδευματίες ή επιστήμονας).

Μοναδική εξαίρεση οι αγρότες (ΟΓΑ) οι οποίοι ακόμη και 40 ή 45 έτη ασφάλισης, δεν συνταξιοδοτούνται προ του 67ου έτους. Όσοι όμως είχαν πριν ασφάλιση του αστικού τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.α.) μπορούν να εκμεταλλευτούν τα παραθυράκια της διαδοχικής ασφάλισης και να βγουν στο 62ο έτος με 40ετία

Ποιοι έχουν θεμελιώσει

Όμως τι γίνεται με όσους ναι μεν φέτος (ή τα προηγούμενα έτη) συμπλήρωσαν ή συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις για πρόωρη έξοδο (π.χ. 35ετία για τους παλαιούς ασφαλισμένους), αλλά δεν έχουν φτάσει στην… κατάλληλη ηλικία (π.χ. το 61ο έτος εάν συμπλήρωσαν την 35ετία το 2020 ή το 61ο και 6 μήνες εάν συμπληρώσουν φέτος τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις, ακόμη και με αναγνώριση πλασματικών από τον στρατό ή τα τέκνα και το πτυχίο (στις περιπτώσεις θεμελίωσης την περίοδο 2011-12);

Σε κάθε περίπτωση όσιοι έχουν τον αναγκαίο χρόνο ασφάλισης, αλλά απλώς δεν έχουν την κατάλληλη ηλικία μπορούν να συνταξιοδοτηθούν όποτε συμπληρώσουν την προβλεπόμένη ηλικία. Σαφώς προ του 62ου έτους. Δεν χάνουν λοιπόν το «προνόμιό» τους από την στιγμή που μ’εχρι 31/12/21 έχουν τα έτη ασφάλισης.

Η «αρχή» αυτή ισχύει μετά το νέο ασφαλιστικό (ν.4387/16), καθώς φέτος ολοκληρώνεται ο χρόνος των μεταβατικών διατάξεων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όποιος/α δεν κάνει φέτος αίτηση για συνταξιοδότηση, θα χάσει αυτά τα ευνοϊκά όρια. Αντιθέτως, μπορεί να κάνει χρήση των μεταβατικών ορίων όποτε το επιθυμεί.

Αυτή είναι η αληθής ερμηνεία των ασφαλιστικών διατάξεων καθώς πολλοί ασφαλισμένοι από την αρχή του έτους σπεύδουν να παραιτηθούν και υποβάλλουν μαζικά αιτήσεις συνταξιοδότησης (υπάλληλοι ΕΦΚΑ, εκπαιδευτικού, δημόσιοι υπάλληλοι κ.α.)

Μαζική φυγή

Ωστόσο, η μαζική φυγή εντείνεται επίσης τόσο από:

α) την πανδημία και τον φόβο μην ασθενήσει κανείς καθώς είναι υποχρεωμένος να εργάζεται σε περιβάλλον με υψηλό συνωστισμό (εκπαίδευση) ή να έρχεται σε επαφή με το κοινό (ταμεία) και

β) «ασαφή» δημοσιεύματα και ανακοινώσεις «εργατολόγων» που κάνουν λόγο για λίγους μήνες (ακόμη) ευκαιριών για σύνταξη προ του 62ου έτους. Ενώ η αλήθεια είναι ότι όσοι φέτος συμπληρώνουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης (π.χ. 35ετία κ.λπ.) θεμελιώνουν ένα ευνοϊκότερο καθεστώς συνταξιοδότηση και εξέρχονται του εργασιακού βίου όταν συμπληρώσουν τα νέα ηλικιακά όρια (βλέπε ακολούθως) ή όποτε το επιθυμούν.

Υπό αυτά τα δεδομένα δεν χρειάζεται πανικός. Δεν μπορεί κανείς να αυξήσει την ηλικία του…

Φέτος είναι η τελευταία χρονιά που κατοχυρώνονται οι προϋποθέσεις για τα ευνοϊκά όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση, καθώς από το 2022 η θεμελίωση αφορά το 62ο έτος ή μεταγενέστερα. Και μάλιστα με 40 έτη ασφάλισης (τουλάχιστον 33 πραγματικά και έως 7 πλασματικά, μέχρι και 12 στα δημόσιο).

«Κλειδί» για πρόωρη αποχώρηση είναι η αναγνώριση πλασματικού χρόνου ανηλίκων τέκνων (αφορά τις μητέρες στο δημόσιο και όλους τους ασφαλισμένους για τέκνα γεννηθέντα μετά το 2000) ώστε να συμπληρωθεί η 25ετία το 2010 και η αναγνώριση του στρατού για την 35ετία (άνδρες). Γι αίτιο ψάξτε ακόμη και για τις… χαμένες αιτήσεις αναγνώρισης του στρατού που βρίσκονται κατατεθειμένες στο ταμείο σας, στην περίπτωση που στο παρελθόν κάνατε μια τέτοια αιτήση, ακόμη και εάν δεν πληρώσατε την εισφορά για την αναγνώριση.

Βασική προϋπόθεση για πρόωση έξοδο (πριν το 62ο έτος) είναι η συμπλήρωση και των δύο προϋποθέσεων (έτη ασφάλισης και συγκεκριμένη ηλικία) μεταξύ 18ης Αυγούστου 2015 έως τα τέλη του 2021. Όσοι είχαν, αθροιστικά, και τις δύο προϋποθέσεις μέχρι τις 18/8/15 βγαίνουν με τα παλιά, άκρως ευνοϊκά, όρια ηλικίας και όσοι τα συμπληρώνουν μεταγενέστερα συνταξιοδοτούνται σταδιακά (π.χ. συν 6 μήνες κάθε έτος) και το αργότερο στο 62ο έτος.

Εξαιρούνται βεβαίως οι οικοδόμοι, που βγαίνουν στο 60ό έτος με 4.500 ένσημα (3.600 οικοδομικά), οι εργαζόμενοι στα υπερβερέα καθώς και οι εργαζόμενοι στα βαρέα που βγαίνουν στο 62ο με μειωμένη (και στο 62ο με πλήρη, αλλά με 35 έτη ασφάλισης μαζί με τα πλασματικά και όχι 40 έτη -12.00 ένσημα- όταν πρόκειται για τις λοιπές ειδικότητες).

Aκολουθήστε μας στο Google News!

Απάντηση