Μεγάλος ο κίνδυνος να ακυρωθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το πανηγύρι του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική

Προς ματαίωση, για δεύτερη συνεχή χρονιά, λόγω της πανδημίας, οδεύουν οι δύο μεγαλύτερες εμποροπανηγύρεις της Κεντρικής Μακεδονίας, σε Άγιο Μάμα και Αιγίνιο. Οι τελικές αποφάσεις από τις διοικήσεις των δήμων Νέας Προποντίδας και Πύδνας Κολινδρού αντιστοίχως πρόκειται να ληφθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, ωστόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα, σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες αυτών των διοργανώσεων, δεν επιτρέπουν αισιοδοξία.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα, μία από τις προϋποθέσεις για τη διοργάνωση εμποροπανήγυρης είναι το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στην περιφερειακή ενότητα στην οποία ανήκει ο δήμος που τη διοργανώνει να έχει υπερβεί το 50%. Αυτή τη στιγμή το ποσοστό αυτό, τόσο στη Χαλκιδική όπου ανήκει ο Άγιος Μάμας όσο και στην Πιερία, όπου υπάγεται το Αιγίνιο, είναι γύρω στο 40% και θεωρείται σχεδόν αδύνατον μέσα στις επόμενες μία με δύο εβδομάδες, οπότε θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις, το ποσοστό να υπερβεί το 50%.

Ωστόσο, ακόμη και εάν με κάποιο τρόπο επιτυγχάνονταν αυτός ο στόχος, η εξέλιξη της πανδημίας, λόγω της επέλασης της μετάλλαξης Δέλτα, προκαλεί έντονο προβληματισμό και επιφυλάξεις στους αρμοδίους. Σε αυτό συντελούν και οι ιδιαίτερες συνθήκες οι οποίες επικρατούν στις εμποροπανηγύρεις, όπου παρατηρείται συνωστισμός, και η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι παντελώς αδύνατη.

Στον Άγιο Μάμα

«Εάν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες θα την κάνουμε την εμποροπανήγυρη, όμως όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας», δήλωσε ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας Εμμανουήλ Καρράς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Πολιτιστικού Κέντρου Αγίου Μάμαντος ΑΕ, Χρήστο Γκούτζιο, οι τελικές αποφάσεις πρόκειται να ληφθούν στις αρχές Αυγούστου. «Η εμποροπανήγυρη διοργανώνεται το διάστημα από 29 Αυγούστου έως και 4 Σεπτεμβρίου. Εμείς θα πρέπει να έχουμε αποφασίσει ως τις 5 Αυγούστου, το πολύ 8 του μήνα. Με τα έως τώρα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, πλήρως εμβολιασμένο είναι το 41% με 42% των κατοίκων της Χαλκιδικής, αυτό σημαίνει ότι πολύ δύσκολα θα πιάσουμε τον στόχο του 50% που θέτει η ισχύουσα ΚΥΑ», σημειώνει ο κ. Γκούτζιος.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει, «με τη συνεχή άνοδο των κρουσμάτων θεωρείται πολύ πιθανόν η Χαλκιδική, από το ‘κίτρινο’ επίπεδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, να μεταπηδήσει στο ‘πορτοκαλί’ οπότε σε αυτήν την περίπτωση σταματά κάθε συζήτηση για τη διοργάνωση της εμποροπανήγυρης».

Σύμφωνα με τον κ. Γκούτζιο ο αριθμός των εκθετών στην εμποροπανήγυρη του Αγίου Μάμα φτάνει στους 550 ενώ οι επισκέπτες υπερβαίνουν κατά μέσο όρο τους 70.000 καθημερινά. «Εάν υποθέσουμε ότι τους εκθέτες μπορούμε να τους ελέγξουμε για covid, στους επισκέπτες είναι αδύνατον να κάνουμε ελέγχους. Όπως επισημαίνει ο κ. Γκούτζιος, τυχόν νέα ματαίωση της εμποροπανήγυρης θα επιφέρει στο Εμπορικό Πολιτιστικό Κέντρου Αγίου Μάμαντος, ζημία τουλάχιστον 300.000 ευρώ, συν άλλα τόσα από την περσινή χρονιά. «Επιπλέον, χάνονται τζίροι πολλών εκατομμυρίων που στις καλές χρονικές ξεπερνούσαν ακόμη και τα 10 εκατ. ευρώ.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: