Σύψας: Καλό είναι η Πολιτεία να μην κάνει δηλώσεις ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα

Έντονη ανησυχία στους επιστήμονες αλλά και στην κυβέρνηση προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που φέρνει η μετάλλαξη Δέλτα, τη στιγμή που γίνεται προσπάθεια για χτίσιμο τείχους ανοσίας μέσω του εμβολιασμού.
Η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα, παρόλο που οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, δεν έχει φτάσει στο επιθυμητό σημείο.

Από την προηγούμενη Τρίτη διαπιστώνεται μια αυξητική τάση των νέων κρουσμάτων, που ανέβηκαν πάνω από τα 600, σε δύο ημέρες πέρασαν και το όριο των 700, με αποκορύφωμα το Σάββατο, που «σκαρφάλωσαν» σε λίγο περισσότερα από 1.000, εντείνοντας την ανησυχία.

Η θετικότητα ανέβηκε στο 2,3%, ενώ διαμορφωνόταν λίγο πάνω από το 1%, προσφέροντας «ανάσες» αισιοδοξίας.

«Έχουμε αύξηση, είναι νωρίς ακόμη να προσδιορίσουμε και να προβλέψουμε πού θα φτάσει. Οφείλεται στη θερινή περίοδο και στη χαλάρωση, αλλά κατά πάσα πιθανότητα και στη μετάλλαξη Δέλτα», επισημαίνει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής.

Αν και οι ειδικοί χρειάζονται λίγες ημέρες ώστε να εκτιμήσουν πού οδηγείται η επιδημιολογική καμπύλη, τα σημάδια δεν είναι καλά και οι προβλέψεις δυσοίωνες.

Ανάμεσα στα ανησυχητικά δεδομένα είναι οι μολύνσεις στους νέους πολίτες, όπως φαίνεται και από την πτώση της μέσης ηλικίας των κρουσμάτων κατά πέντε έτη σε μόλις μία εβδομάδα. Η αγωνία των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών επικεντρώνεται στη νησιωτική χώρα, όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ξένων και Ελλήνων επισκεπτών με αξιοσημείωτη σε πολλές περιπτώσεις χαλάρωση, μετά από πολλούς μήνες μέτρων.

Η μεγάλη διαφορά του τέταρτου κύματος συγκριτικά με τα προηγούμενα εντοπίζεται στην προστασία των πιο ευάλωτων του πληθυσμού, δηλαδή των ηλικιωμένων, που έχουν θωρακιστεί με το εμβόλιο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην παρατηρηθεί τόσο μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας, καθώς τα κρούσματα θα αφορούν ως επί το πλείστον μικρότερες ηλικίες που έχουν χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: