Τα δυο τρόφιμα που δυναμώνουν την όραση

Δύο τρόφιμα φαινομενικά διόλου ταιριαστά μεταξύ τους, στην πραγματικότητα όμως περιέχουν παρόμοιες ευεργετικές ουσίες που δυναμώνουν την όραση και καταπολεμούν τη φλεγμονή. 
Το κακάο και τα κόκκινα μούρα, δύο τρόφιμα πλούσια σε πολυφαινόλες μπήκαν κάτω από το μικροσκόπιο ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης με στόχο να διερευνήσουν εάν προστατεύουν και οξύνουν την όραση.

Τα κόκκινα μούρα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, μια ομάδα φλαβανολών υπεύθυνων για το χαρακτηριστικό χρώμα των μούρων, που συσχετίζονται και με τις ευεργετικές ιδιότητες που έχουν για τη καρδιά αλλά και στην καταπολέμηση της φλεγμονής.

Από την άλλη, το κακάο είναι εξίσου πλούσιο σε φλαβανόλες, που επιβραδύνουν τη γήρανση του εγκεφάλου αλλά και φαινολικά οξέα, ενώ περιέχει θεοβρωμίνη, η οποία σε αντίθεση με την καφεϊνη, έχει την ικανότητα να μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Ο αμφιβληστροειδής είναι ένας ιστός με υψηλή αγγείωση, επομένως και με μεγάλη ανάγκη για ανατροφοδότηση του οξυγόνου για την καλή όραση. Οι ερευνητές λοιπόν, έχοντας αυτό ως εναρκτήρια προϋπόθεση και λαμβάνοντας υπόψιν τους τις ευεργετικές ιδιότητες των φλαβανολών που βρίσκονται στο κακάο και των ανθοκυανινών των μούρων στην εγκεφαλική ροή του αίματος, θέλησαν να κατανοήσουν την καλύτερη επίδραση αυτών των πολυφαινολών στην όραση.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: