Μονόδρομος η παράταση των φορολογικών δηλώσεων

Μπήκε ο Αύγουστος και οι υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις έχουν μετά βίας φτάσει στα 3,7 εκατομμύρια, κάτι που σημαίνει ότι στις 20 εργάσιμες που υπολείπονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία θα πρέπει να υποβάλλονται περί τις 135.000 δηλώσεις σε ημερήσια βάση, «επίδοση» η οποία δεν έχει καταγραφεί ακόμη μέσα στη φετινή χρονιά, όπως προκύπτει και από τα ημερήσια στοιχεία υποβολής φορολογικών δηλώσεων της ΑΑΔΕ. 

 Μέχρι στιγμής, η καλύτερη ημερήσια επίδοση ήταν η υποβολή 119.000 δηλώσεων, η οποία καταγράφηκε μόνο 2-3 φορές μέχρι τώρα. Οι λογιστές έχουν «πιέσει» τους πελάτες τους να σπεύσουν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου, προκειμένου στη συνέχεια να κλείσουν τα γραφεία τους για δύο εβδομάδες στην «καρδιά» του καλοκαιριού. Ωστόσο, προς το παρόν δεν έχει καταγραφεί καλύτερη επίδοση. Ο καύσωνας που αναμένεται να επικρατήσει για όλη την εβδομάδα αλλά και το λάθος της ΑΑΔΕ την προηγούμενη εβδομάδα με τον καταλογισμό της προκαταβολής φόρου δεν βοηθούν. 

 Στο οικονομικό επιτελείο σταθμίζουν τα δεδομένα και τις καθημερινές πλέον εκκλήσεις των λογιστών για παράταση τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αποφασίσουν πότε θα ανακοινώσουν την παράταση. Προς το παρόν βέβαια όλες οι επίσημες δηλώσεις παραπέμπουν στο ότι δεν θα δοθεί παράταση. Τα στοιχεία πάντως είναι αυτά που δείχνουν ότι θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να ολοκληρωθεί η διαδικασία εντός της σημερινής προθεσμίας. Την αντίστοιχη ημέρα πέρυσι είχαν υποβληθεί περισσότερες από 5,25 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις. Και πέραν της τεράστιας υστέρησης σε σχέση με πέρυσι, φέτος υπάρχει και ο παράγοντας «τροποποιητικές» δηλώσεις που πρέπει να γίνουν μαζικά φέτος για διάφορους λόγους. Η μη έγκαιρη ανάρτηση των ποσών που καταβλήθηκαν ως αποζημιώσεις ειδικού σκοπού είναι ο ένας λόγος. Η μη αναγραφή της παρακράτησης φόρου είναι ο δεύτερος λόγος για τον οποίο θα χρειαστεί να υποβληθούν τροποποιητικές δηλώσεις, κάτι που ζητάει η ίδια η ΑΑΔΕ. 

 Πάντως σε περίπτωση παράτασης η απόφαση θα προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις. 

 1. Η πρώτη επίπτωση έχει να κάνει με την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Ειδικά φέτος, λόγω της μείωσης των δηλωθέντων εισοδημάτων, θα αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των φορολογουμένων που θα δικαιούνται την έκπτωση του 50%. Αν δοθεί παράταση στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα υπάρξει χρόνος για την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Η έκδοση των εκκαθαριστικών τον Οκτώβριο σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν μία δόση λιγότερη στη διάθεσή τους για να αποπληρώσουν τον φόρο. 

 2. Η δεύτερη επίπτωση έχει να κάνει με αυτή καθαυτή τη διαδικασία πληρωμής του φετινού φόρου εισοδήματος. Ναι μεν θα μειωθεί ο αριθμός των φορολογουμένων που θα παραλάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό (ενδεχομένως να μην ξεπεράσουν τα 2,5 εκατομμύρια), ωστόσο παράταση μετά το τέλος Αυγούστου θα υποχρεώσει τους φορολογούμενους να καταβάλουν τριπλή δόση έως το τέλος Σεπτεμβρίου. 

 3. Η 3η επίπτωση αφορά τα νομικά πρόσωπα. Υπάρχει προγραμματισμένη προθεσμία πραγματοποίησης της γενικής συνέλευσης των εταιρειών μέσα στον Σεπτέμβριο. Η παράταση στην προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης θα πρέπει να συνοδευτεί και από παράταση στην προθεσμία πραγματοποίησης των γενικών συνελεύσεων. 

Απάντηση