ΑΠ.ΠΑΝΑΣ: ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ «ΓΟΝΑΤΙΖΟΥΝ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Ερώτηση σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις, που προκαλεί στο εισόδημα των αγροτών η αύξηση του κόστους ενέργειας στην παραγωγική διαδικασία, κατέθεσε ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Υπεύθυνος του Αγροδιατροφικού Τομέα του Κινήματος Αλλαγής Πάνας Απόστολος, την οποία μάλιστα συνυπέγραψαν κι άλλοι συνάδελφοί του.

Συγκεκριμένα στην Ερώτησή του ο κ. Πάνας τόνισε πως τα υψηλά κόστη παραγωγής, σε συνδυασμό με την πανδημία, την παρατεταμένη οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών και τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής, αποτελούν ισχυρούς ανασταλτικούς παράγοντες στη βελτίωσης των αποδόσεων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, της κτηνοτροφίας και της μελισσοκομίας  με άμεση συνέπεια στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας.

Ειδικότερα υπογράμμισε ότι από τα βασικότερα στοιχεία, που επιβαρύνουν σημαντικά το κόστος παραγωγής, αποτελεί το κόστος ενέργειας και ειδικά το κόστος του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργεια. Σχετικά με το παραπάνω ο Βουλευτής ανέφερε πως σε αντίθεση, με άλλα κράτη της ΕΕ, στα οποία το κόστος  των  καυσίμων αποτελεί μόλις το 3,5% περίπου του συνολικού κόστους παραγωγής αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με στοιχειά της Eurostat, στην χώρα μας το ποσοστό αυτό αγγίζει περίπου το 10%, ενώ η διαφορά αυτή οφείλεται στον αυξημένο ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαίου, που ισχύει την χώρα μας. Και παρόλο που η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2003/96/ΕΚ επιτρέπει σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ να θεσπίσει μηδενικά ή ελάχιστα επίπεδα φορολογίας στα ενεργειακά προϊόντα και την ηλεκτρική ενέργεια, τα οποία χρησιμοποιούνται στη γεωργία,  την κτηνοτροφία, τη δασοκομία και τη μελισσοκομία αυτό δεν έχει γίνει με ουσιαστικό και πρακτικό τρόπο, ώστε να βοηθάει τον πρωτογενή τομέα.

Ο κ. Πάνας καταλήγει στο συμπέρασμα, πως όλοι οι κλάδοι του πρωτογενή τομέα δέχονται τεράστια οικονομική επιβάρυνση λόγω των υψηλών φόρων κατανάλωσης πετρελαιοειδών, καθιστώντας μη ανταγωνιστικά τα Ελληνικά προϊόντα. Για όλους τους παραπάνω λόγους ο Βουλευτής ζήτησε μέσω της Κοινοβουλευτικής του Παρέμβασης προς τους αρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθώς και Οικονομικών, μέτρα μείωσης του κόστους ενέργειας στον πρωτογενή τομέα, θέτοντας σε εφαρμογή τον μειωμένο φόρο κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο ή έστω την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Απάντηση