Εκδήλωση μνήμης στον Μικρασιατικό Ελληνισμό

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η προχθεσινή (04/09/2021) εκδήλωση μνήμης στον Μικρασιατικό Ελληνισμό που πραγματοποιήσε ο Ο.Π.Α.Π Δήμου Βόλβης στο ανοικτό αμφιθέατρο Ασπροβάλτας.

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης ο Δήμος Βόλβης τίμησε τον Μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη τηρώντας ενός λεπτού σιγή και στη συνέχεια αντιπροσωπευτικά τραγούδια του συνθέτη χρωμάτισαν την εκδήλωση.

Ο Δήμος Βόλβης με αίσθημα ευθύνης για την προστασία της δημόσιας υγείας και διατηρώντας υψηλή ποιότητα έκανε ένα μουσικό ταξίδι με τραγούδια, χορούς και δρώμενα στις ματωμένες μνήμες, στις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας. Η Μικρασιατική Καταστροφή είναι η μεγαλύτερη εθνική τραγωδία στην ιστορία του νεότερου ελληνισμού. Με την Συνθήκη της Λωζάνης και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών, ο ελληνισμός της Ανατολής εξαφανίστηκε ύστερα από δύο χιλιάδες χρόνια και περίπου 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες ήρθαν υπό άθλιες συνθήκες στην Ελλάδα.

Το παραδοσιακό ηχόχρωμα στην εκδήλωση μας έδωσε το μουσικό σχήμα του Αστέριου Τράκα.

Συγκινητική ήταν η αθρόα προσέλευση του κόσμου στην εκδήλωση, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους η Ανεξάρτητη βουλευτής Β΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης Αδάμου Κωνσταντίνα, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βόλβης Κική Τσουραλακη, οι Αντιδήμαρχοι Νίκος Πανταζίδης, Στέλλα Σαλέπη, ο Πρόεδρος ΔΕΥΑΒ Δήμου Βόλβης Χρήστος Γκολιδάκης, ο Αντιπρόεδρος Παναγιώτης Επιτρόπου και μέλη του τοπικού συμβουλίου Κοινότητας Ασπροβάλτας Πασχάλης Παπαδάκης, Δημήτρης Σεραμπιμπινης, Λευτέρης Πατρώνης, τα μελη ΔΣ Ο.Π.Α.Π Θεοχάρης Καρακεχαγιάς και Λίτσα Χρυσάφη.

Η Μαρία Δραγάτση μέλος του ΔΣ της Ένωσης Προσφυγικών Σωματείων, ο Αλέξανδρος Ομηριάδης καθηγητής Χοροδιδασκαλος και μελετητής των χορών και των παραδοσιακών φορεσιών Ο Ο.Π.Α.Π Δήμου Βόλβης τους ευχαριστεί που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Ο Ο.Π.Α.Π ευχαριστεί επίσης τον Μικρασιατικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ασπροβάλτας «Ελλήσποντος» με Πρόεδρο τον κ.Βέντσο Ελευθέριο για την συμβολή του στην προετοιμασία της εκδήλωσης καθώς και τους Πολιτιστικούς συλλόγους που συμμετείχαν με τα χορευτικά τμήματά τους στην εκδήλωση.

• Πολιτιστικός Λαογραφικός Συλλόγος Θεσσαλονίκης «Οι Φίλοι της Παράδοσης».

• Συλλόγος Μικρασιατών Νικομήδειας «Οι Κιζδερβενιώτες».

• Χορευτικός Ομίλος Καλαμαριάς «Βορεάδες».

• Μικρασιατικός Σύλλογος Ν.Ευκαρπίας «Ουσάκ».

• Μικρασιατικός Σύλλογος Ασπροβάλτας «Ελλήσποντος».

Συγχαρητήρια αξίζουν επίσης στους συντελεστές της εκδήλωσης, στις παρουσιάστριες και ιδιαίτερα στην αντιπρόεδρο του Ο.Π.Α.Π Στέλλα Κοντοπούλου, στην Εύα Νάνου μελος του ΔΣ του Ο.Π.Α.Π και Νίκη Καραγκιόζη μουσικό του Ο.Π.Α.Π που συνέβαλαν στην καταπληκτική παρουσίαση της εκδήλωσης καθώς επίσης συγχαρητήρια και στο προσωπικό του Ο.Π.Α.Π, Εμιλία Βεντα και Μαγδαληνή Λαφαζάνη.

Η εκδήλωση πρόσφερε συν τοις άλλοις στους δημότες και μία διέξοδο για ψυχαγωγία, έδωσε την δυνατότητα να κάνουν μία μικρή απόδραση από την καθημερινότητα και τα προβλήματά τους.

Θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους. Σας περιμένουμε όλους, μικρούς και μεγάλους, για να στηρίξουμε τον πολιτισμό μας και να δώσουμε χρώμα στην καθημερινότητά μας.

Πρόεδρος Ο.Π.Α.Π Δημου Βόλβης

Πασσιάς Δημήτριος

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: