Κ. Μάλαμα : Να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί του Μεταγγιτσίου και της ευρύτερης περιοχής για την ακαρπία στην ελιά και τις καταστροφές στα οπωροκηπευτικά από το χαλάζι.

Διπλή κατεπείγουσα κοινοβουλευτική παρέμβαση πραγματοποίησε η Κυριακή Μάλαμα, σε σχέση με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιέργειες στο Μεταγγίτσι και στις γύρω περιοχές των Πλάνων και του Κελλιού Χαλκιδικής αφενός σε σχέση με την ακαρπία της ελιάς κι αφετέρου σε ότι αφορά τα οπωροκηπευτικά που επλήγησαν από το χαλάζι. Στο πλαίσιο αυτό η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατέθεσε δύο κοινοβουλευτικές ερωτήσεις προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η πρώτη αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών της ακαρπίας των ελαιόδεντρων της περιοχής, ποικιλίας ΠΟΠ “Γαλανό Μεταγγιτσίου”, λόγω του παγετού της φετινής άνοιξης κατά την προανθική περίοδο των ελαιοδένδρων. Η δεύτερη αφορά την άμεση κινητοποίηση του μηχανισμού του ΕΛΓΑ για την αποζημίωση στις καλλιέργειες οπωροκηπευτικών προϊόντων, μετά από το καταστροφικό χαλάζι της 1ης Σεπτεμβρίου. Σε αυτή την κατεύθυνση η Κυριακή Μάλαμα ζητά δύο πολύ συγκεκριμένες κινήσεις από την κυβέρνηση, εφόσον αυτή ενδιαφέρεται για το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα της Χαλκιδικής. Η πρώτη είναι η ένταξη των ελαιοκομικών καλλιεργειών ποικιλίας ΠΟΠ “Γαλανό Μεταγγιτσίου” στο πρόγραμμα αποζημιώσεων “Παγετός Άνοιξη 2021”. Η δεύτερη είναι η άμεση καταγραφή κι αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των παραγωγών οπωροκηπευτικών προϊόντων, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από το καταστροφικό χαλάζι της 1ης Σεπτεμβρίου. 

Ακολουθούν τα κείμενα των κοινοβουλευτικών ερωτήσεων : 

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2021

Θέμα : Να ενταχθεί άμεσα η ποικιλία ΠΟΠ “Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής” στο πρόγραμμα “Παγετός Άνοιξη 2021”. 

Η ελιά ΠΟΠ “Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής” επλήγη ιδιαίτερα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της Άνοιξης του 2021, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ακαρπία στο 90% της συγκεκριμένης καλλιέργειας, η οποία εκτείνεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μεταγγιτσίου του Δήμου Σιθωνίας Χαλκιδικής, αλλά και σε περιοχές του Δήμου Πολυγύρου, οι οποίες συνορεύουν με το Δημοτικό Διαμέρισμα Μεταγγιτσίου. Από τα συνολικά 360 χιλιάδες ελαιόδεντρα της συγκεκριμένης ποικιλίας, καρπό έχουν ελάχιστα, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων κατα το προανθικό στάδιο της καλλιέργειας, με αποτέλεσμα οι αγρότες της περιοχής να βρίσκονται σε απόγνωση. Πάνδημο αίτημα των καλλιεργητών του Μεταγγιτσίου είναι να ενταχθεί κι η περιοχή τους, στις στο Ειδικό Πρόγραμμα Κρατικών Ενισχύσεων για τον “Παγετό Άνοιξη 2021”, όπως έχουν ενταχθεί κι οι υπόλοιπες καλλιέργειες στον Νομό Χαλκιδικής.  

Επειδή οι αγρότες της ελιάς ΠΟΠ “Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής” αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα ακαρπίας και συνεπακόλουθη έλλειψη εισοδήματος. 

Επειδή θα πρέπει να στηριχθεί ο αγροτικός ιστός από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. 

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός : 

Προτίθεται να εντάξει και την ποικιλία ελιάς ΠΟΠ “Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής” στο Ειδικό Πρόγραμμα Κρατικών Ενισχύσεων για τον “Παγετό Άνοιξη 2021”;

Η ερωτούσα βουλευτής

Κυριακή Μάλαμα 

————————————

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 

Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2021

Θέμα : Ανάγκη άμεσης καταγραφής κι αποζημίωσης των παραγωγών οπωροκηπευτικών της Δημοτικής Κοινότητας Μεταγγιτσίου και της Δημοτικής Κοινότητας Βραστάμων της Χαλκιδικής από το καταστροφικό χαλάζι της 1ης Σεπτεμβρίου 2021. 

Την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021 καταστροφικό χαλάζι έπληξε καλλιέργειες οπωροκηπευτικών προϊόντων στην κοινότητα Μεταγγιτσίου του Δήμου Σιθωνίας και στα κοινοτικά διαμερίσματα Κελλιού και Πλανών της Δημοτικής Κοινότητας Βραστάμων του Δήμου Πολυγύρου. Η καταστροφή στα οπωροκηπευτικά είναι σχεδόν ολοκληρωτική, με δεδομένο ότι είναι αδύνατον να πωληθούν πλέον τα χτυπημένα προϊόντα και παράλληλα τα περισσότερα λαχανοκομικά φυτά των καλλιεργειών καταστράφηκαν. Στο πλαίσιο αυτό, είναι άμεση η ανάγκη καταγραφής των ζημιών κι η απόδοση των αποζημιώσεων στους παραγωγούς, ώστε να μην καταστραφούν κι οι ίδιοι ολοκληρωτικά. 

Επειδή, η καταγραφή των ζημιών στα οπωροκηπευτικά των κοινοτήτων Μεταγγιτσίου, Κελλιού και Πλανών δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. 

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός: 

Θα ξεκινήσουν άμεσα από τον ΕΛΤΑ οι διαδικασίες καταγραφής κι αποζημίωσης των παραγωγών οπωροκηπευτικών την κοινότητα Μεταγγιτσίου του Δήμου Σιθωνίας και στα κοινοτικά διαμερίσματα Κελλιού και Πλανών της Δημοτικής Κοινότητας Βραστάμων του Δήμου Πολυγύρου Χαλκιδικής; 

Η ερωτούσα βουλευτής

Κυριακή Μάλαμα

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: