Νομοσχέδιο τομή για τα ζώα συντροφιάς – Τα μέτρα προστασίας τους και οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών

Αλλαγή εποχής για δεσποζομένα και αδέσποτα ζώα στην Ελλάδα

Με την μερική στήριξη της αντιπολίτευσης ψηφίστηκαν χθες από την Ολομέλεια της Βουλής οι προωθούμενες διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε επί της αρχής από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο στην διαδικασία ψήφισης των επιμέρους άρθρων, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στήριξαν τις 21 από τις συνολικά 55 ρυθμίσεις και τροπολογίες του τελικού κειμένου.

Κατά την διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ο πρωθυπουργός δήλωσε με ανάρτησή του στο Τwitter: «Η Ελλάδα αλλάζει και αποκτά επιτέλους ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των ζώων συντροφιάς. Το Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα “ΑΡΓΟΣ” ψηφίζεται σήμερα στη Bουλή».

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?creatorScreenName=https%3A%2F%2Ftwitter.com%2Fpolitikgr&dnt=true&embedId=twitter-widget-0&features=eyJ0ZndfZXhwZXJpbWVudHNfY29va2llX2V4cGlyYXRpb24iOnsiYnVja2V0IjoxMjA5NjAwLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X2hvcml6b25fdHdlZXRfZW1iZWRfOTU1NSI6eyJidWNrZXQiOiJodGUiLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X3NwYWNlX2NhcmQiOnsiYnVja2V0Ijoib2ZmIiwidmVyc2lvbiI6bnVsbH19&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1438155420070187016&lang=el&origin=https%3A%2F%2Fpolitic.gr%2Feidiseis%2Fellada%2Fnomoschedio-tomi-gia-ta-zoa-syntrofias-ta-metra-prostasias-tous-kai-oi-ypochreoseis-ton-idioktiton%2F&sessionId=fafc29af643c23e492ee73720a0bf68d26464739&siteScreenName=https%3A%2F%2Ftwitter.com%2FPolitikGr&theme=light&widgetsVersion=1890d59c%3A1627936082797&width=550px

Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει ρητή υποχρέωση για ιδιοκτήτες σκύλου ή γάτας είτε ως προς την στείρωση του ζώου τους είτε ως προς την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού στο υπο ίδρυση Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων, έναντι παραβόλου των 150 ευρώ. Η δημιουργία του Εργαστηρίου θα πραγματοποιηθεί από το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), το οποίο θα επιχορηγηθεί με 2 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την στείρωση των ζώων που απασχόλησε και περισσότερο τον κοινοβουλευτικό διάλογο, ο νόμος πλέον ορίζει πως ο ιδιοκτήτης πρέπει:

· να στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι μηνών από την απόκτησή του εφόσον η ηλικία του ξεπερνά το ένα έτος. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός έτους, η στείρωση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα στους έξι πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους. H εν λόγω προθεσμία μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη ράτσα και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του ζώου, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.

· Η στείρωση δεν θα είναι υποχρεωτική για ζώα, των οποίων το δείγμα γενετικού υλικού (DNA) έχει αποσταλεί στo Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς.

Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου επιλέξει να μην στειρώσει το ζώο συντροφιάς του ή δεν αποστείλει δείγμα DNA, το πρόστιμο θα υπολογίζεται στα 1.000 ευρώ και θα χορηγούνται στον ιδιοκτήτη τρείς μήνες προθεσμία, ώστε να προβεί στη στείρωση ή την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του ζώου. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, θα επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.

Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1 Μαρτίου του 2022, ενώ τα πρόστιμα για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης θα επιβάλλονται από την 1 Σεπτέμβρη του ίδιου έτους.

Η συλλογή δείγματος γενετικού υλικού και η αποστολή του στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού θα γίνονται αποκλειστικά από κτηνίατρο, ο οποίος θα τελεί μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου. Για τη λήψη, καταχώρηση και διατήρηση του γενετικού υλικού για τουλάχιστον 12 χρόνια υποβάλλεται εφάπαξ από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 150 ευρώ για κάθε ζώο συντροφιάς.

Ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει στον κτηνίατρο, επιπλέον, και τα έξοδα αποστολής του δείγματος γενετικού υλικού, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 10 ευρώ. Με μεταγενέστερη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΙΒΕΑΑ, θα μπορεί να καθορίζεται το ύψος του ηλεκτρονικού παραβόλου για λοιπά ζώα, καθώς και για λοιπές υπηρεσίες. Το ποσό του παραβόλου θα αποδίδεται κατά 40% στο ΙΙΒΕΑΑ για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας του, κατά 10% στον κτηνίατρο που έλαβε το γενετικό υλικό και κατά 50% μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών στους δήμους για την υποστήριξη δράσεων υπέρ των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Όσον αφορά τους σκύλους εργασίας των ενόπλων δυνάμεων, το νομοσχέδιο τους εξαιρεί από την υποχρεωτική στείρωση ,ενώ πέραν της ίδιας της στείρωσης οι ιδιοκτήτες θα επιβαρύνονται πλέον και με την σήμανση και καταγραφή του ζώου τους στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ), εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, εντός προθεσμίας δύο μηνών από τη γέννηση του.


Κίνητρα σήμανσης, υιοθεσίας, στείρωσης

Οι δήμοι πλέον θα μπορούν με σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να παρέχουν κίνητρα, ώστε να ενθαρρύνουν τη σήμανση και καταχώρηση στο ΕΜΖΣ των σκύλων και των γατών, τη στείρωσή τους, καθώς και την υιοθεσία αδέσποτων ζώων, είτε

· μέσω voucher στους δημότες ή κατοίκους τους ή άλλων αντίστοιχων κινήτρων είτε

· με μείωση των δημοτικών τελών ανά έτος κατά ανώτατο ποσοστό έως 10% για τους ιδιοκτήτες στειρωμένων, σημασμένων και καταχωρημένων στο ΕΜΖΣ ζώων.

Παράλληλα, θεσμοθετείται για πρώτη φορά και η δυνατότητα παράδοσης δεσποζόμενου ζώου από τον ιδιοκτήτη του στο δήμο και μετατροπής του σε αδέσποτο έναντι αμοιβής. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να αποχωριστεί το ζώο συντροφιάς του υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα δύο μηνών, εφόσον πρόκειται για σκύλο ή γάτα.

Στη συνέχεια, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού 300 ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή 100 ευρώ, εφόσον είναι διαφορετικό ζώο συντροφιάς. Έπειτα, ο δήμος μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του ΕΜΖΣ και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με τα στοιχεία του δήμου. Ιδιοκτήτης που αποχωρίζεται το ζώο συντροφιάς του και το παραδίδει στον δήμο, στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών ετών.

Με τις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου, επανακαθορίζεται το πλαίσιο σχετικά με την εκτροφή, την αναπαραγωγή και την εμπορία ζώων συντροφιάς (λειτουργία και εγγραφή επιχειρήσεων στο οικείο Υπομητρώο του Ε.Μ.Ζ.Σ), οι υποχρεώσεις εκτροφέων και ιδιοκτητών καθώς επίσης και οι υποχρεώσεις και οι αρμοδιότητες των δήμων για τα αδέσποτα ζώα, οι οποίοι στο εξής υποχρεούνται:

· να διαθέτουν εφεξής ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, με τον αναγκαίο προϋπολογισμό των επιμέρους κονδυλίων για την υλοποίησή του και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης κάθε δράσης,

· να λαμβάνουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την αντιμετώπιση, με κατάλληλο τρόπο, των αναγκών φιλοξενίας, προσωρινής διαμονής, περίθαλψης και εν γένει φροντίδας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, είτε με τη δημιουργία και λειτουργία τουλάχιστον ενός καταφυγίου από τους ίδιους τους δήμους ή στο πλαίσιο συνεργασίας με άλλους δήμους ή ως μέλος συνδέσμου δήμων, είτε μέσω της συστηματικής συνεργασίας με φιλοζωικά σωματεία ή φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις (εξαιρούνται οι δήμοι κάτω των 3000 κατοίκων)

· να διασφαλίζουν, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, την αποτελεσματική παροχή των αναγκαίων κτηνιατρικών υπηρεσιών από κατάλληλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Ο κεντρικός ρόλος των Δήμων στην εφαρμογή του νέου πλαισίου θα υποστηριχθεί από το πρόγραμμα «Άργος», προγραμματίζεται η χρηματοδότηση ύψους 40 εκατ. ευρώ για την κατασκευή καταφυγίων και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, καθώς και πρόσθετη χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ, ετησίως για την κτηνιατρική φροντίδα των ζώων συντροφιάς, τη σήμανση και τη στείρωση των αδέσποτων και συναφείς δράσεις.

Επιπρόσθετα, με αλλαγές που εισήγαγε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας ενσωματώθηκαν προτάσεις που προέκυψαν από την διαβούλευση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς. Συγκεκριμένα, στο νέο μητρώο παραβατών θα καταγράφονται όλοι όσοι κακοποιούν ζώα, ακόμα και εάν αυτά δεν είναι ζώα συντροφιάς και είναι ζώα εργασίας.

Επίσης, απαλλάσσονται οι κτηνοτρόφοι από την καταβολή παραβόλου για την καταχώριση του DNA των ποιμενικών τους, καθώς και από τα έξοδα για τη σήμανση και την στείρωση τους.

Σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα του νομοσχεδίου, ο κ. Πέτσας δεσμεύτηκε ότι για την ενίσχυση των πόρων των δήμων και την αντιμετώπιση των λειτουργικών τους δαπανών, η σχετική υπουργική απόφαση θα βγει εντός του επόμενου τριμήνου, στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

Απάντηση