Τι θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Στρέφει την προσοχή του στα ευάλωτα νοικοκυριά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μόλις μια βδομάδα απομένει για το άνοιγμα της 85ης ΔΕΘ η οποία θα αρχίσει στις 11/9. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα κάνει μια αξιολόγηση όσον αφορά το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, και θα αναφερθεί και στο ποιοι είναι οι πρωταρχικοί στόχοι της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας μέχρι το τέλος της τετραετίας.

Ο κ. Μητσοτάκης, αναμένεται να ανακοινώσει και κάποια μέτρα προστασίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά από τις αυξήσεις στο ρεύμα, στα καύσιμα και στο φυσικό αέριο.

Οι παρεμβάσεις σε φόρους θα έχουν σχέση με:

  • την επέκταση και για το 2022 του παγώματος της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και τους αυτοαπασχολούμενους,
  • τη διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και
  • τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα εταιρικά κέρδη από το 24% στο 22%.

Το δημοσιονομικό κόστος από αυτές τις παρεμβάσεις, όπως υπλογίζεται θα είναι πάνω από 1,5 δισ. ευρώ ένα ποσό δηλαδή το οποίο δεν είναι καθόλου ασήμαντο με αυτές τις συνθήκες που επικρατούν. Από εκεί και πέρα και με δεδομένο ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξουν μειώσεις φόρων μόνιμου χαρακτήρα που θα έχουν σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητούν λύσεις που θα είναι στοχευμένες και το κόστος τους θα είναι απόλυτα διαχειρίσιμο.

Επίσης θα υπάρξει στήριξη σε νοικοκυριά που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις, που θα αφορούν τόσο στις ενεργειακές ανάγκες όσο και σε μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά σε συγκεκριμένες κατηγορίες όπως πχ στους πυρόπληκτους. Ο κ. Μητσοτάκης, θα μιλήσει και για το τι θέλει να υλοποιήσει η κυβέρνηση εντός διετίας και θα δεσμευτεί ότι θα μπορέσει να πταγματοποιήσει τις δεσμεύσεις του, ενώ θα δώσει βάρος και στο ότι το 2023 θα επιστρέψουν οι δημοσιονομικοί κανόνες οι οποίοι δεν τηρούνται τώρα λόγω της παδημίας.

Αναλυτικά:

  • Μείωση ή ακόμη και κατάργηση, εφόσον η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας το επιτρέψει, του συμπληρωματικού φόρου για τον ΕΝΦΙΑ που επιβαρύνει ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 250.000 ευρώ και άνω.
  • Περαιτέρω μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Το ποσοστό αυτό θα έρθει να συμπληρώσει τη μείωση 22% που ήδη έχει πραγματοποιηθεί το 2019, ώστε η συνολική μείωση να φτάσει το 30%.
  • Επέκταση και μονιμοποίηση της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, αλλά και τους συνταξιούχους.
  • Συρρίκνωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις από το 100% στο 80% και για τους υπόλοιπους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%.
  • Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης είναι δύο συντελεστές ΦΠΑ στο 22% και στο 11%,σε βάθος τετραετίας. Επίσης, συνολικά η φορολόγηση στο τουριστικό πακέτο να διαμορφωθεί στο 11%.
  • Μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 50% για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν ή γενικότερα μετασχηματισθούν ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική. Στο πλάνο υπάρχει και η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 11% για μια πενταετία.
  • Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα. Στόχος είναι να επιτευχθεί σωρευτική μείωση έως 5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2023, ώστε οι εισφορές να φτάσουν στο 35,56%.
  • «Κούρεμα» στο 50% σε πρώτη φάση και αργότερα πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
  • Επιπλέον μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%.

Aκολουθήστε μας στο Google News!

Απάντηση