Εκλογές στην Ιεραρχία σήμερα: Νέοι Μητροπολίτες Λαγκαδά, Καστοριάς, Θήρας, Κιλκισίου, Περιστερίου

Στην φετινή Ιεραρχία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι οι εκλογές για τις πέντε κενές Μητροπόλεις που θα γίνουν την Παρασκευή (Λαγκαδά, Καστοριάς, Κιλκίς, Περιστερίου και Σαντορίνης). Θα καταγραφούν οι συσχετισμοί δυνάμεων και τα παιχνίδια κυριαρχίας ενόψει της επόμενης ημέρας.

Τα «χρίσματα» που έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος
Με το βλέμμα στραμμένο στην Παρασκευή συνεχίζεται, στις εγκαταστάσεις του Διορθόδοξου Κέντρου της Μονής Πεντέλης για τρίτη ημέρα σήμερα, η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, δυο χρόνια σχεδόν μετά την τελευταία συνεδρίασή της, μετά και από την αναβολή του προηγουμένου Οκτωβρίου, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στην φετινή Ιεραρχία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι οι εκλογές για τις πέντε κενές Μητροπόλεις που θα γίνουν την Παρασκευή (Λαγκαδά, Καστοριάς, Κιλκίς, Περιστερίου και Σαντορίνης). Θα καταγραφούν οι συσχετισμοί δυνάμεων και τα παιχνίδια κυριαρχίας ενόψει της επόμενης ημέρας.

Οι υποψηφιότητες

Το χρίσμα για την Μητρόπολη Λαγκαδά, σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών δόθηκε στον Αρχιμανδρίτη Πλάτωνα Κρικρή, ένας από τους παλαιότερους γραμματείς της Συνόδου, από τον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων. Απέναντί του θα βρεθεί ο Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος, στον οποίο ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος είχε υποσχεθεί ότι θα τον αποκαταστήσει στην Μητρόπολη Παραμυθίας.

Στην Μητρόπολη Κιλκισίου το χρίσμα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές δίνεται στον Βαρθολομαίο Αντωνίου Τριανταφυλίδη, γραμματέα της Συνοδικής επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας, που υπηρετεί στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος στην Πλάκα. Ενδέχεται να είναι υποψήφιοι ο Ιωαννίκιος Κουλιανόπουλος που διετέλεσε διάκονος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου αλλά και του νυν Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, και σήμερα Προιστάμενος του Ι. Ναού Αγίας Σοφίας Ψυχικού.

Σκληρή σύγκρουση αναμένεται στην Μητρόπολη Καστοριάς, με το τριπρόσωπο να έχει διαμορφωθεί. Απέναντι στον Πρωτοσύγγελο της Κοζάνης Αρχιμ.Χριστοφόρο Αγγελόπουλο, κατέρχονται ο Καλλίνικος Γεωργάτος, Πρωτοσύγγελος του Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου, στον οποίο δόθηκε το χρίσμα του Αρχιεπισκόπου, καθώς επίσης και ο Πρωτοσύγγελος της Μητρόπολης Καστοριάς Νικόλαος Γιαννουσάς, αδελφός του Μητροπολίτη Σισανίου Αθανάσιου.

Στην Μητρόπολη Θήρας, θεωρείται βέβαιη η εκλογή της επιλογής του Αρχιεπισκόπου που είναι ο Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Ρουσσάκης, από τους παλαιότερους εισηγητές παρά τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου.

Σκληρή μάχη αναμένεται να δοθεί για την Μητρόπολη Περιστερίου, ύστερα και από την άρνηση του Φαναρίου να επιτρέψει στον Αρχιεπίσκοπο το μεταθετό, δηλαδή να εκλέξει Μητροπολίτη με μετάθεση από Μητρόπολη των Νέων Χωρών. Ετσι ο κ. Ιερώνυμος, σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντός του, έδωσε το χρίσμα του υποψηφίου στον Αρχιμανδρίτη Γρηγόριο Παπαθωμά, πανεπιστημιακό, χωρίς να αποκλείεται και επαναφορά της υποψηφιότητας του Μητροπολίτη Φαναρίου Αγαθάγγελου, γενικού διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας.

Με άλλα λόγια ο Αρχιεπίσκοπος προτείνει θεσμικό πρόσωπο απέναντι στην υποψηφιότητα του κληρικού του Μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ, Αρχιμ. Καλλινίκου Νικολάου, Ιεροκήρυκα της Μητρόπολης Καισαριανής.

ekklisiaonline.gr

Απάντηση