Έφτασε στην Ευρώπη η μετάλλαξη της Μποτσουάνας – Ταξιδιωτικά μέτρα σχεδιάζει και η Ελλάδα

Το Βέλγιο καταγράφει το πρώτο κρούσμα της νέας μετάλλαξης της COVID-19, που για πρώτη φορά εντοπίστηκε στην Μποτσουάνα.

Στην Ευρώπη έφτασε η νέα μετάλλαξη της Μποτσουάνας καθώς το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε στο Βέλγιο.

Συναγερμός έχει σημάνει στο Βέλγιο καθώς σήμερα 26/11 επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της νέας μετάλλαξης, σύμφωνα με τη βελγική ιστοσελίδα rtbf.be .

Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ένας Βέλγος ιολόγος επιβεβαίωσε το κρούσμα την Παρασκευή.

Ο Marc Van Ranst, του οποίου το εργαστήριο συνεργάζεται στενά με τον οργανισμό δημόσιας υγείας του Βελγίου Sciensano, ανέφερε στο Twitter ότι η μετάλλαξη βρέθηκε σε έναν ταξιδιώτη που επέστρεψε στο Βέλγιο από την Αίγυπτο στις 11 Νοεμβρίου. Το άτομο εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα στις 22 Νοεμβρίου, επισήμανε ο ιολόγος.

Ανησυχία και στην Ελλάδα για την μετάλλαξη της Μποτσουάνας

Μέτρα αναμένεται να πάρει και η Ελλάδα για την αποτροπή της μετάδοσης της νέας αφρικανικής μετάλλαξης στη χώρα.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ανέφερε ότι «θα πάμε και εμείς σε σκληρή γραμμή, αλλά θα πρέπει οι επιστήμονές μας να αποκτήσουν καθαρή εικόνα», όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ. Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση της επιτροπής των επιδημιολόγων, που θα εξετάσει όλες τις εξελίξεις σχετικά με την νέα μετάλλαξη.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, θα εξεταστούν τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη του ιού SARS-CoV-2, καθώς και το ενδεχόμενο έκδοσης ταξιδιωτικών οδηγιών/ περιορισμών για χώρες της Νότιας Αφρικής.

Η μετάλλαξη της Μποτσουάνα, όπως έχει ονομαστεί μέχρι να λάβει την επίσημη ονομασία της, έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό και αργότερα σήμερα αναμένεται και έκτακτη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το ζήτημα.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: