Απόψε η μεγαλύτερη έκλειψη σελήνης των τελευταίων 580 ετών – Η σύνδεση με δολοφονίες και ακραία καιρικά φαινόμενα

Σήμερα το βράδυ της Παρασκευής 19 Νοεμβρίου οι λάτρεις της αστρονομίας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα μοναδικό φαινόμενο: τη μεγαλύτερη μερική σεληνιακή έκλειψη των τελευταίων 580 ετών.

Την έκλειψη σελήνης θα έχουν την ευκαιρία να δουν οι πολίτες σε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, ένα μεγάλο μέρος της Ασίας, Αυστραλία, Βόρεια και Δυτική Αφρική, Βόρεια Αμερική, Νότια Αμερική, τον Ειρηνικό, τον Ατλαντικό και τον Ινδικός Ωκεανό και την Αρκτική. Δυστυχώς το μοναδικό φαινόμενο δεν θα είναι ορατό στην Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη έκλειψε είναι η μοναδική στον 21ο αιώνα που θα περάσει πάνω από τον Βόρειο Πόλο. Η διαδρομή της είναι Μπουένος Άιρες, Καράκας, Λίμα, Ουάσινγκτον, Μόντρεαλ, Σίδνει, Τόκιο, Γουατεμάλα, Σαν Σαλβαδόρ, Αβάνα, Σαντιάγο, Σεούλ, Ρέικιαβικ, Πεκίνο, Όκλαντ, Σαν Χουάν, Άγιος Ντομίνγκο, Μεξικό, Ταιπέι, Μελβούρνη.

Οι χώρες που θα επηρεαστούν είναι ο Καύκασος, η Κύπρος, η Περσία, η Πολωνία, το Ελληνικό Αρχιπέλαγος, η Γεωργία και η Αυστρία, η Ιρλανδία και η Μικρά Ασία.

Η έκλειψη θα συμβεί στην 27 μοίρα του Ταύρου, σε έναν “σκοτεινό” απλανή αστέρα, τον Caput Algol. Ο συγκεκριμένος πλανήτης αστρολογικά συνδέεται με βλάβες, δολοφονίες, αιφνίδιους θανάτους και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Έκλειψη σελήνης: Θα διαρκέσει περίπου 3, 5 ώρες

Η μερική έκλειψη συμβαίνει 1,7 μέρες προτού το φεγγάρι φθάσει στο απόγειό του, δηλαδή στο πιο μακρινό σημείο της τροχιάς του από τη Γη, κάτι που αυξάνει τη διάρκεια της έκλειψης. Η ιδιαιτερότητά της είναι ότι θα πρόκειται όχι μόνο για τη μεγαλύτερης διάρκειας μερική σεληνιακή έκλειψη του αιώνα μας, αλλά για αυτήν με τη μεγαλύτερη διάρκεια έως το 2669, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Holcomb της Ιντιάνα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), η σχεδόν ολική έκλειψη – που θα καλύψει το 97% της πανσελήνου – θα διαρκέσει περίπου 3,5 ώρες, ενώ το συνολικό φαινόμενο – μαζί με την παρασκιά – θα διαρκέσει έξι ώρες. Η μακρύτερη ολική σεληνιακή έκλειψη του 21ού αιώνα έως τώρα είχε συμβεί το 2018 και είχε διαρκέσει μία ώρα και 43 λεπτά.

Είχε προηγηθεί μια ολική έκλειψη Σελήνης στις 26 Μαΐου φέτος, ενώ θα ακολουθήσει μια ολική έκλειψη Σελήνης στις 15 Μαΐου 2022 και άλλη μία στις 7 Νοεμβρίου 2022. Οι σεληνιακές εκλείψεις συμβαίνουν, όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη σχεδόν ευθυγραμμίζονται (συζυγία), με αποτέλεσμα το φεγγάρι να περνάει μέσα από τη σκιά της Γης και να παίρνει έτσι μια κοκκινωπή απόχρωση.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: