Παγκόσμια ημέρα μνήμης για τα θύματα των τροχαίων δυστυχημάτων – Αποκαλυπτικά στοιχεία
Κάθε χρόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο, είτε ώρες ή μέρες μετά σε κάποιο νοσοκομείο. Σχεδόν 4.000 άνθρωποι σκοτώνονται κάθε μέρα και πολλές εκατοντάδες χιλιάδες τραυματίζονται.
Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων Δυστυχημάτων καθιερώθηκε το 1993 από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων και τιμάται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου. Δώδεκα χρόνια αργότερα έλαβε παγκόσμιο χαρακτήρα, όταν υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (με το ψήφισμα 60/5 της 26ης Οκτωβρίου 2005).
Ειδικότερα, τα στοιχεία για τη χώρα μας είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά. Την τρίτη υψηλότερη θέση στους δείκτες θνησιμότητας από τροχαία ατυχήματα μεταξύ παιδιών, εφήβων και νέων έως 25 ετών στην Ε.Ε. κατέχει η Ελλάδα, σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Από το 1965 έως και το 2008 είχαμε 150.000 νεκρούς και 1,5 εκατομμύριο τραυματίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ, το 2019 είχαμε 701 θανάτους από τροχαία, 642 βαριά τραυματίες και 12.026 ελαφριά.
Σχετικά με τα αίτια, κύριοι λόγοι των θανατηφόρων τροχαίων οφειλόταν σε πεζούς, σε παραβίαση του κόκκινου σε αντικανονικό προσπέρασμα, σε παραβίαση προτεραιότητας, σε απόσπαση προσοχής, σε κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, στην υπερβολική ταχύτητα και ένα μεγάλο ποσοστό σε λοιπά αίτια. Σημειώνεται ότι το 50,4% ερευνάται.
Κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, έχουμε 3.650 νεκρούς, πάνω από 10.000 ανθρώπους που μένουν ανάπηροι, 45.000 τραυματίες και περίπου 2.500 μικρά παιδιά να συνεχίζουν τη ζωή τους με μόνιμες αναπηρίες.
Η σημερινή παγκόσμια ημέρα είναι μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε τη σπουδαιότητα της σωστής οδικής συμπεριφοράς, καθώς στην συντριπτική πλειοψηφία τους, θα μπορούσαν είχα αποφευχθεί εάν οι οδηγοί και ήταν πιο προσεκτικοί.
Κάθε μέρα βλέπουν το φως της δημοσιότητας ειδήσεις σχετικά με τροχαία, τις περισσότερες φορές θανατηφόρα. Κάποιες φορές οφείλονται στις καιρικές συνθήκες, κάποιες φορές σε ανθρώπινο λάθος αλλά δυστυχώς πολλές φορές στην εγκληματική ανθρώπινη αμέλεια και αδιαφορία.
Κάθε φορά που κάποιος βγαίνει στον δρόμο οδηγώντας μεθυσμένος, είτε σε αυτοκίνητο είτε σε μηχανή, κάθε φορά που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, που δεν φορά ζώνη ασφαλείας ή κράνος στη μηχανή, που παραβιάζει στοπ ή που περνάει με κόκκινο, όλες αυτές τις φορές η πιθανότητα να συμβεί ένα θανατηφόρο ή και όχι ατύχημα εκτοξεύονται.
Σε σένα λοιπόν που τρέχεις με 200 χιλιόμετρα την ώρα, που βαριέσαι να βάλεις τη ζώνη σου, που περνάς με κόκκινο γιατί βιάζεσαι, τι είναι πιο σημαντικό, η απόλαυση της ταχύτητας, το να φτάσεις εγκαίρως ή να φτάσεις ζωντανός;
Ίσως σε όσους δεν έχει συμβεί, να αδυνατούν να κατανοήσουν τη σημαντικότητα της απαρέγκλιτης τήρησης των κανόνων οδικής συμπεριφοράς. Αλλά δεν χρειάζεται να σου συμβεί για να πειστείς.
Με το να συμπεριφερόμαστε σωστά στον δρόμο, κρατάμε τους εαυτούς μας ασφαλείς, αλλά και τους άλλους.