Σε απομονωμένο μέρος στην Σιθωνία Χαλκιδικής εξουδετερώνονται τα εκρηκτικά από το Πόρτο Καρρά

Οι μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών που εντοπίστηκαν χθες Τετάρτη (24.11.2021) και προχθές σε δύο αποθήκες του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Πόρτο Καρράς», στη Σιθωνία Χαλκιδικής, μεταφέρονται σήμερα σε απομονωμένο και ελεγχόμενο μέρος της παραλιακής ζώνης ώστε να εξουδετερωθούν με ασφάλεια.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το συνολικό βάρος των εκρηκτικών που ανακαλύφθηκαν στο «Πόρτο Καρράς» φαίνεται να ξεπερνάει τα 350 κιλά και αποτελούνται από αμμωνίτιδα και ποσότητες γαλακτώματος, εμπορικού τύπου.

Η απόφαση να εξουδετερωθούν ελεγχόμενα σε κοντινή θαλάσσια περιοχή, πάρθηκε γιατί τα εκρηκτικά έχουν εμφανή σημάδια φθοράς από τον χρόνο και υγρασία, με την παλαιότητά τους να εκτιμάται ότι ανάγεται σε βάθος 10 έως 15 ετών.

Καλά πληροφορημένες πηγές της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τέτοιες εκρηκτικές ύλες χρησιμοποιούνται συνήθως σε μεγάλα κατασκευαστικά και τεχνικά έργα, όπως για παράδειγμα οδοποιίας και διάνοιξης σηράγγων, ενώ για την κατοχή τους απαιτούνται ειδικές άδειες.

Από την Ασφάλεια Πολυγύρου ξεκίνησε έρευνα για να διαπιστωθούν ποιοι και πότε τα αποθήκευσαν εκεί, ενώ θα ληφθούν καταθέσεις και θα γίνουν ειδικές αναλύσεις για να διαπιστωθεί το ακριβές είδος των υλών. Στην παρούσα φάση, η αστυνομική έρευνα στρέφεται κατά αγνώστων.

Οι αστυνομικές Αρχές είχαν ειδοποιηθεί το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, όταν υπάλληλοι του πολυτελούς ξενοδοχείου εντόπισαν τυχαία στη διάρκεια εργασιών καθαρισμού σε αποθήκη, την οποία προηγουμένως αποσφράγισαν, ποσότητες εκρηκτικών. Άμεσα κλήθηκε η ΕΛ.ΑΣ. και στο σημείο έφτασε κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο. Ακολούθησε έρευνα σε δεύτερη σφραγισμένη αποθήκη, όπου εντοπίστηκε νέα παρτίδα εκρηκτικής ύλης, μεγαλύτερη σε ποσότητα από την πρώτη.

Η διαδικασία της ελεγχόμενης εξουδετέρωσης ξεκίνησε σήμερα το πρωί από αστυνομικούς του ΤΕΕΜ και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, ενώ οι πολίτες καλούνται να μην πλησιάζουν το ξενοδοχείο και το παρακείμενο παραλιακό μέτωπο.

newsit.gr

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: