Ο Σεβασμιώτατος στην ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Κιλκισίου Βαρθολομαίου (ΦΩΤΟ)

Από την Ιστοσελίδα της Μητροπόλεως

Χαίρεται και αγάλλεται η πόλη του Κιλκίς και ολόκληρη η ακριτική Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου, καθώς από σήμερα, Παρασκευή 26 Νοεμβίου 2021, ο νέος Ποιμενάρχης της κ. Βαρθολομαίος, ενθρονίστηκε στην Ιερά Μητρόπολη και στις καρδιές όλων των ευσεβών πιστών.

Το ιστορικό ωρολόγιο της ιστορικής Ιεράς Μητροπόλεως, εννέα μήνες μετά την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Εμμανουήλ, χτυπά και πάλι με τις καμπάνες των Ναών να χτυπούν χαρμόσυνα για την υποδοχή και την ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου.

Με αισθήματα πνευματικής χαράς και αγάπης ο Ιερός Κλήρος και ο φιλάγιος Λαός της Μητροπόλεως του Κιλκίς,  υπεδέχθη με ιδιαίτερη θέρμη, τον νέο Ποιμενάρχη, στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως, το Κιλκίς. 

Έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτριος Κυριακίδης ενώ ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος, ο οποίος αφού τον καλωσόρισε του παρέδωσε την Ποιμαντορική Ράβδο, ως είθισται, ευχόμενος καλή ποιμαντορία.

Νωρίτερα, στα όρια των Νομών Θεσσαλονίκης – Κιλκίς, στην ιστορική έδρα του Δήμου Κιλκίς, τη Ν. Σάντα, τον νέο Μητροπολίτη υποδέχθηκε o Τοποτηρητής Σεβ. κ. Δημήτριος και ο Δήμαρχος Κιλκίς μαζί με εκπροσώπους της τοπικής Κοινότητας και της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας “Πόντος” ενώ εκπρόσωποι Ποντιακών Συλλόγων με ποντιακές στολές του παρέδωσαν άνθη.

Η στρατιωτική μπάντα του Γ’ Σώματος Στρατού και τιμητικό στρατιωτικό άγημα της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας “Πόντος” απέδοσε τις πρέπουσες τιμές και εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων της Πόλης τον υποδέχθηκαν με λουλούδια και αισθήματα αγάπης.

Λόγω των υγειονομικών μέτρων πρώτος ο εντιμότατος κ. Δήμαρχος με χαιρετισμό του εκ μέρους όλου του Δήμου καλωσόρισε τον νέο Ποιμενάρχη, δωρίζοντάς τον ένα αρχιερατικό εγκόλπιο.

Ακολούθως A’ Γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου Εκκλησίας της Ελλάδος, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δωρόθεος Πάπαρης, ανέγνωσε από άμβωνος τη σχετική Εγκύκλιο Αυτής και το Προεδρικό Διάταγμα περί εκλογής, αναγνωρίσεως και καταστάσεως του νέου Μητροπολίτου,  κι αμέσως μετά ετελέσθη η πανηγυρική Δοξολογία και η Τελετή Ενθρονίσεως.

Tην Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, εκπροσώπησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου, Βιάννου κ. Ανδρέας (Εκκλησίας της Κρήτης), ο οποίος και μετέφερε τις Ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχου προς τον νέο Μητροπολίτη ενώ τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων εκπροσώπησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριος και ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα Αρχιμ. Ραφαήλ Γρίβας.

Εκ μέρους του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου μίλησε ο μέχρι σήμερα Τοποτηρητής, Σεβ. Μητροπολίτης Γουμενίσσης κ. Δημήτριος.

Στην σεμνή τελετή παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Βεροίας κ. Παντελεήμων, Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας, Εδέσσης κ. Ιωήλ, Ν. Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Ιερισσού κ. Θεόκλητος, Κίτρους κ. Γεώργιος, Ελασσώνος κ. Χαρίτων, Ν. Κρήνης κ. Ιουστίνος, Φθιώτιοδος κ. Συμεών, Λαγκαδά κ. Πλάτωνας, Καστορίας κ. Καλλίνικος, Περιστερίου κ. Γρηγόριος.

Κατόπιν τον σεπτό Ποιμενάρχη του Κιλκίς, προσεφώνησαν ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Βουλευτής Κιλκίς κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης καθώς επίσης ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Ανδρέας Βεργίδης και ο Πρωτ. π. Γεώργιος Παντελίδης,  εκ μέρους του Ιερού Κλήρου της επαρχίας.

Ακολούθησε ο Ενθρονιστήριος λόγος του νέου Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ανάμεσα στα άλλα: “Αδελφοί μου,

Περπατούμε όλοι μαζί στον ίδιο δρόμο. Ο προορισμός μας είναι ο ίδιος. Έχουμε όμως την ευκαιρία να επιλέξουμε, να αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού και να αναλάβουμε την ευθύνη του εαυτού μας ή να βαδίσουμε ανεξάρτητα από τη θέα του, σε μονοπάτι δύσβατο και αδιέξοδο.

Έχοντας πάντοτε στην πατρική μου σκέψη και φροντίδα τους μεγαλυτέρους, πλησιάζω φιλικά, ως Ποιμένας τους νέους μας για να πορευθούμε μαζί στη διδασκαλία του Χριστού.

Ξέρω πολύ καλά, παιδιά μου, την, αυτονόητη μάλλον θα έλεγε κανείς, επιταγή της εποχής μας:

Φτάνει πια με τα στερεότυπα!

Φτάνει πια με την τυπολαγνία!

Ο στόμφος και η έπαρση του ανθρώπου είναι που αποξενώνουν από την Εκκλησία. Ο λόγος του Χριστού, όμως, είναι προσιτός σε όλους. Ο Χριστός, μας περιμένει όλους.

Η ουσία της διδασκαλίας Του παραμένει ίδια. Εμείς, όμως, ως ιερείς και Αρχιερείς, οφείλουμε να σας την προσφέρουμε σύμφωνα με την εποχή μας, να σας την χαρίσουμε, όπως και ο ίδιος ο Θεάνθρωπος έκανε· δηλαδή, σύμφωνα με την εποχή”. 

Αμέσως μετά το πέρας της Τελετής της Ενθρονίσεως, ο Νέος Ποιμενάρχης μας, εδέχθη τις ευχές των παρισταμένων.

Ανάμεσά τους και οι Πρωτοσύγκελλοι Θεσσαλονίκης Αρχιμ. Ιακώβος Αθανασίου, Δημητριάδος Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, Βεροίας Αρχιμ. Αθηναγόρας Μπίρδας, Λαρίσης Αρχιμ. Ιγνάτιος Μουρτζανός καθώς και οι Συνεφημέριοι του στον ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που διακονούσε Αρχιμ. Ισίδωρος Μπαϊρακτάρης και Αρχιμ. Ισίδωρος Κάτσιος.

Ανάμεσα στο εκκλησίασμα, τόσο από το Κιλκίς, όσο και από την Αθήνα, παρέστησαν οι Βουλευτές Κιλκίς κ. Γεώργιος Φραγγίδης και Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, οι Δήμαρχοι Παιονίας κ. Κωνσταντίνος Σιωνίδης, ο Χαλκηδόνος κ. Σταύρος Αναγνωστόπουλος και Λαγκαδά κ. Ιωάννη Ταχματζίδης, ο Ταξίαρχος της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας κ. Βασίλειος Τσάμης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, κ.α.

Αύριο το πρωί, Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021, ο νέος Μητροπολίτης θα προεξάρχει της πρώτης του Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς και εν συνεχεία θα τελέσει τρισάγιο  υπέρ αναπαύσεως της μακαρίας ψυχής του προκατόχου του κυρού Εμμανουήλ († 1/3/2021).

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

πηγη romfea.gr

Απάντηση