Ανάρτηση του Γεράσιμος Παπαδόπουλος για τον σεισμό στην Χαλκιδική.

Σε ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα του ελλαδικού χώρου, την Τάφρο του Βορείου Αιγαίου, αποδίδεται ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε, το μεσημέρι της Κυριακής, ανοιχτά της Χαλκιδικής.

H σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 5,4 Ρίχτερ σε απόσταση 137 χλμ νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης, στον θαλάσσιο χώρο νοτίως της Χαλκιδικής, τονίζει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας, ενώ υποστήριξε πως προέρχεται από τη λεγόμενη Τάφρο του Βορείου Αιγαίου, η οποία αποτελεί και συνέχεια του ιδιαίτερα σεισμογενούς ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου:

Η ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΖΩΝΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΤΑΦΡΟ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΝΕΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ

O σημερινός σεισμός μεγέθους Μ5,4 έγινε εκεί που είχαμε το σεισμό Μ6,6 στις 18.1.1982. Προς τα βορειοανατολικά (ΒΑ) έγινε ένας από τους μεγαλύτερους σεισμούς των τελευταίων 120 ετών: 8.11.1905, M7,2 με πολλές καταστροφές στον Άθω. Λεπτομερή μελέτη δημοσιεύσαμε για πρώτη φορά προ 2ετίας, με πρώτη συγγραφέα την Ιωάννα Τριανταφύλλου (εργασία από τη διδακτορική της διατριβή). Ακόμη πιο ΒΑ έγινε στις 6.8.1983 Μ6,7. Η σειμική ζώνη της τάφρου του Β.Αιγαίου αποτελεί συνέχεια του μεγάλου ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας και δίνει μεγάλα μεγέθη.

Απάντηση