Σε επιφυλακή για την Όμικρον – Την Τετάρτη η συνεδρίαση της Επιτροπής

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι δείκτες της πανδημίαςμε την επιτροπή να συνεδριάζει αύριο προκειμένου να αξιολογήσει τα επιδημιολογικά στοιχεία. Χιλιάδες ασυμπτωματικοί μαθητές και εκπαιδευτικοί εντοπίστηκαν μέσω self test για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο.

Περίπου 25.000 παιδιά και εκπαιδευτικοί εντοπίστηκαν να είναι εν δυνάμει κρούσματα και έκαναν επανέλεγχο με εργαστηριακό τεστ.

Το υπουργείο Υγείας διευκρίνισε ότι οι μαθητές που έχουν θετικό self test, δεν χρειάζεται να υποβάλλονται για επιβεβαίωση σε PCR αλλά σε rapid test.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ανήλθαν το τελευταίο 24ωρο σε 32.694. Ακόμα ανακοινώθηκαν 640 διασωληνωμένοι και 80 θάνατοι.

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60 με επιβολή προστίμων αν δεν έχουν κάνει την 1η δόση μέχρι τις 16 Ιανουαρίου θα ισχύσει κανονικά, όπως είπε ο υπουργός Υγείας.

Από τη Δευτέρα μπαίνουμε στη διαδικασία των διοικητικών κυρώσεων, θα εφαρμοστούν από την 1η ημέρα, δεν θα υπάρξει παράταση, ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο Θάνος Πλεύρης.

Παράλληλα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε το «πράσινο» φως για χορήγηση 4ης δόσης εμβολίου σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

«Τέταρτη δόση στο γενικό πληθυσμό δεν έχει εγκριθεί σε καμία χώρα της ΕΕ. Δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αν για την Όμικρον θα απαιτηθεί τροποποιημένη δόση εμβολίου» τόνισε ο ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους μιλώντας στην εκπομπή Συνδέσεις.

Παράταση για τουλάχιστον μία εβδομάδα φαίνεται θα πάρουν τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στην εστίαση και τη διασκέδαση.

«Είναι πρόωρο να μιλήσουμε για χαλάρωση, δεν αποκλείω σημειακά να γίνουν κάποια πράγματα, θα γίνει έπειτα και από τη συζήτηση των ειδικών. Σε ότι αφορά τη διάρκεια θα αξιολογούνται εβδομαδιαίως» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Πυρά της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση της πανδημίας

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βλέπει τους πολίτες σαν αγέλη. Μετατρέπει την πανδημία σε ευκαιρία κερδοσκοπίας. Οι αποφάσεις της επιταχύνουν τη διασπορά της πανδημίας. Είναι επικίνδυνοι και πρέπει να φύγουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Το Κίνημα Αλλαγής ζήτησε να θεσπιστεί η άδεια ειδικού σκοπού σε γονείς των οποίων τα παιδιά νοσούν. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις των κ. κ. Πέτσα και Οικονόμου, το ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι «η υπουργική “Βαβέλ” υπονομεύει σοβαρά το εμβολιαστικό πρόγραμμα και βλάπτει τη δημόσια υγεία».

«Τέρμα τα αστεία και οι προκλητικοί πανηγυρισμοί. Εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία» σχολίασε το ΚΚΕ.

«Όταν η κυβέρνηση επιτρέπει στους κλινικάρχες την διαλογή των περιστατικών που θα δέχονται, τότε δεν μιλάμε για “επίταξη” αλλά για “εξαπάτηση”» τόνισε η Ελληνική Λύση.

«Η πανδημία συνεχίζει να επελαύνει στη χώρα μαζί με την εγκληματική διαχείριση της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη» τονίζει το ΜέΡΑ25.

Τρεις ημέρες μετά την δημοσιοποίηση από τον ίδιο ότι είναι θετικός στον κορονοϊό, ο Αλέξης Τσίπρας με νέα ανάρτησή του, απευθύνει έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν.

Προειδοποίηση ΠΟΥ – Με «Ο» πάνω από το 50% των Ευρωπαίων τις επόμενες 6-8 εβδομάδες

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε σήμερα ότι η μεταδοτικότητα του στελέχους «Όμικρον» είναι τέτοια, που μέσα στο επόμενο δίμηνο ενδέχεται να κολλήσουν περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους! Ο υγειονομικός βραχίονας του ΟΗΕ ανέφερε επίσης ότι απέχουμε ακόμη από τη φάση που η πανδημία θα υποβαθμιστεί σε ενδημικό φαινόμενο.

«Γίνεται ταχύτατα το κυρίαρχο στέλεχος στη δυτική Ευρώπη και εξαπλώνεται στα Βαλκάνια. Πάνω από το 50% του πληθυσμού της περιοχής θα μολυνθεί με την Όμικρον τις επόμενες 6-8 εβδομάδες» τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Ευρώπης, Χανς Κλούγκε.

Με ένα παλιρροϊκό κύμα που εξαπλώνεται από Δύση προς ανατολή παρομοίασε την Όμικρον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σημειώνοντας ότι τα υπάρχοντα εμβόλια παραμένουν η κύρια άμυνά μας, προειδοποίησε ότι είναι νωρίς για να αντιμετωπίσουμε την Covid ως κοινή γρίπη.

«Μπορεί να γίνει ενδημική στο μέλλον, αλλά το να οριοθετήσουμε ότι αυτό θα γίνει μέσα στο 2022, είναι λίγο δύσκολο σε αυτό το στάδιο» επισήμανε η επικεφαλής έκτακτων αναγκών του ΠΟΥ, Κάθριν Σμόλγουντ.

Οι εφιαλτικές προειδοποιήσεις του ΠΟΥ, αποτελούν ήδη πραγματικότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες που κατέγραψαν σε μία ημέρα δύο θλιβερά ρεκόρ. Σε κρούσματα, αλλά και νοσηλείες, παρά τα ηπιότερα συμπτώματα της όμικρον.

Πάνω από ένα 1.350.000 νέες μολύνσεις καταγράφηκαν τη Δευτέρα και περισσότεροι από 140.000 άνθρωποι νοσηλεύονται πλέον. Ένα στα τέσσερα αμερικανικά νοσοκομεία αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και κλινών ενώ πάνω από το 70% όσων νοσηλεύονται δεν έχουν εμβολιαστεί.

Μπροστά σε αυτό το τσουνάμι κρουσμάτων, το αμερικανικό CDC αναμένεται να κάνει σύσταση για χρήση μασκών υψηλής προστασίας ΚΝ95. Νέα προκαταρκτική έρευνα από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ καταδεικνύει τη σημασία της μάσκας και των αποστάσεων. Σύμφωνα με τη μελέτη μόλις ο κορονοϊός βρεθεί στον αέρα, μέσα σε 5 λεπτά χάνει το 90% της ικανότητάς του, να μας μολύνει.

Τα διεθνή στοιχεία για την τρίτη δόση

Με δεδομένη την προειδοποίηση του ΠΟΥ ότι θα κολλήσουμε όλοι, το κριτήριο για το ποια κοινωνία είναι πιο θωρακισμένη είναι πόσες αναμνηστικές δόσεις έχουν γίνει, πόσοι πλήρως εμβολιασμένοι υπάρχουν στην κοινότητα (αφού πλέον οι επιστημονικές παρατηρήσεις πείθουν ότι η αναμνηστική δόση εξασφαλίζει ελαφρύτερα συμπτώματα). Πάμε να δούμε τι λένε τα διεθνή στοιχεία.

Πιο ευάλωτη στην Όμικρον είναι η κατηγορία των χωρών που έχουν γίνει λιγότερες από 25 επαναληπτικές δόσεις ανά 100 άτομα. Ανάμεσα σε αυτές είναι οι ΗΠΑ, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Σλοβενία στην Ευρώπη και η Κίνα στην Ασία.

Πιο πολλές επαναληπτικές δόσεις ανά 100 άτομα, 25 με 30, έχουν γίνει στην Πορτογαλία και την Ισπανία, την Ολλανδία και την Τουρκία. Κάτι λιγότερο από ένας στους τρεις είναι πιο προστατευμένος απέναντι στη βαριά νόσηση.

Η Ελλάδα είναι στην κατηγορία μαζί με τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κύπρο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου έχουν γίνει 35 με 40 επαναληπτικές δόσεις στους 100 ανθρώπους.

Πηγή: ΕΡΤ

Απάντηση