Από το Σάββατο πετάμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους – Τα επόμενα βήματα προς την κανονικότητα

Νωρίτερα απ’ ότι αναμενόταν θα βγάλουμε τις μάσκες – τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους – καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι κάθε μέρα και καλύτερα.

Οι ειδικοί συνεδρίασαν και ενώ όλοι περίμεναν ότι η εισήγηση θα ήταν για άρση της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους μετά την Καθαρά Δευτέρα, έκαναν την έκπληξη και το μέτρο θα αρθεί από το Σάββατο 05/03.

Στην δήλωσή του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αμέσως μετά την συνεδρίαση των επιστημόνων ανέφερε ότι: «Στη συνεδρίαση της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων υπό την Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη εισηγήθηκε την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Παραμένει όμως ως ισχυρή σύσταση η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό καθώς και σε άτομα με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο και ανεμβολίαστα άτομα. Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινίσουν στην υπό έκδοση ΚΥΑ. Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το Σάββατο 05.03.2022».

Οι ειδικοί έχουν αρχίσει ήδη να καταρτίζουν και τον οδικό χάρτη για την επιστροφή στην κανονικότητα με ορίζοντα έως το τέλος Απριλίου, δηλαδή έως το Πάσχα.

Με την εμβολιαστική κάλυψη να έχει φτάσει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο, οι επόμενοι μήνες θα μας φέρουν σιγά – σιγά πίσω τον κανονικό τρόπο ζωής μας.

Μέσα στον μήνα που διανύουμε θα αρθούν και άλλα μέτρα που έχουν μείνει και η αρχή του καλοκαιριού θα βρει τουλάχιστον τους εμβολιασμένους να απολαμβάνουν σχεδόν όλες τις ελευθερίες που έχουμε στερηθεί εδώ και 2 χρόνια.

Έτσι, μέσα στον Απρίλιο θα αλλάξει η πολιτική των τεστ και όπως έχει ήδη γράψει το Νewsbeast θα καταγράφονται μόνο τα συμπτωματικά περιστατικά. Επίσης, στο τραπέζι είναι και η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Ωστόσο, αυτό θα είναι όπως και οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους από τα τελευταία μέτρα που θα αρθούν.

Οι ανεμβολίαστοι πάντως θα συνεχίσουν να ζουν με περιορισμούς, ενώ κάθε βήμα θα σχεδιάζεται προσεκτικά γιατί το φθινόπωρο συνήθως μας επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις.

Απάντηση