Εγκαινιάστηκε στο Μετοχιακό συγκρότημα Ν. Φλογητών η Περιοδική έκθεση: «Η Επανάσταση του 1821 στη Χαλκιδική»


Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε χθες βράδυ στο Παλαιό Κτήριο του Μετοχιακού συγκροτήματος Νέων Φλογητών την έκθεση: «Η Επανάσταση του 1821 στη Χαλκιδική». Η έκθεση προσφέρει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να βρεθεί «εικονικά» στο επίκεντρο των γεγονότων της επανάστασης της Χαλκιδικής, να απολαύσει εκθέματα όπως όπλα και εξαρτήματα των αγωνιστών, να μελετήσει επιστολές από το οικογενειακό αρχείο του Εμμανουήλ Παπά, αλλά και να αντλήσει μέσω μίας διαδραστικής πολυμεσικής εφαρμογής πλούσιες και τεκμηριωμένες πληροφορίες γύρω από τον αγώνα της επανάστασης της περιοχής.


Στον χαιρετισμό της, η Υπουργός ανέφερε: «Στο Παλαιό Κτήριο του Μετοχιακού συγκροτήματος φιλοξενείται και ανοίγει σήμερα επίσημα τις πύλες της για το κοινό μία νέα, ιδιαίτερα σημαντική και ενδιαφέρουσα περιοδική έκθεση, με την οποία ολοκληρώνεται ο κύκλος των επετειακών εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Του μεγάλου εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, που οδήγησε στην αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού και στη δημιουργία του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους».


Την Υπουργό καλωσόρισε ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους Γιώργος Σκιαδαρέσης, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στο Μετοχιακό Συγκρότημα και τις εργασίες που έχουν γίνει όσο και στη συγκεκριμένη έκθεση και τους συντελεστές αυτής. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Δήμαρχο Μ. Καρρά για την πολύ καλή συνεργασία και τη στήριξη, όπως για παράδειγμα την εκπόνηση μελετών, για την αξιοποίηση και ανάδειξη του αύλειου χώρου του Μετοχιακού Συγκροτήματος από τον Δήμο.


Ο Δήμαρχος Μ. Καρράς, στον χαιρετισμό του εξέφρασε τη βούληση του Δήμου να στηρίζει με όποιον τρόπο μπορεί το έργο της Εφορείας αρχαιοτήτων, ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο αποτέλεσμα. «Κάποια στιγμή η απόφαση παραχώρησης στο Υπουργείο Πολιτισμού είχε διχάσει το δημοτικό συμβούλιο. Από το αποτέλεσμα, χαίρομαι για εκείνη την απόφασή μας τότε, που ήταν η καλύτερη για τη διατήρηση του Μνημείου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά (πλην Τρίτης), από 8.30 έως 15.30

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: