Ενέργεια: Τα ποσά των επιδοτήσεων για φυσικό αέριο και ρεύμα τον Ιούλιο

Tο νέο πακέτο στήριξης ενέργειας είναι γεγονός και πρόκειται να προσφέρει σημαντική ελάφρυνση για τα Ελληνικά νοικοκυριά σύμφωνα με τις  ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Ειδικότερα προβλέπεται αύξηση τόσο της ενίσχυσης ανά κιλοβατώρα αλλά και την κατάργηση των ορίων κατανάλωσης στις επιδοτήσεις, έτσι ώστε να μειωθεί το εκάστοτε κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε ότι η νέα πλωτή δεξαμενή Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα θα τεθεί σε λειτουργία στο τέλος Ιουλίου ενώ τον Σεπτέμβριο θα προστεθεί στο παραγωγικό δυναμικό και η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαϊδα 5.

Οι επιδοτήσεις για τον μήνα Ιούλιο

  • Οικιακή κατανάλωση: Οριζόντια κάλυψη όλων χωρίς εξαιρέσεις και εισοδηματικά κριτήρια και δίχως όρια μηνιαίας κατανάλωσης. Η επιδότηση είναι 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μέγεθος που απορροφά έως και το 84% της αύξησης και 240 ευρώ για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για τους οποίους απορροφάται έως 100% της αύξησης.
  • Για τα επαγγελματικά τιμολόγια με ισχύ παροχής έως 35 kva (αρτοποιεία, εμπορικά καταστήματα, ζαχαροπλαστεία, μίνι μάρκετ, περίπτερα κ.α.) η επιδότηση είναι 192 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για τα αγροτικά τιμολόγια, 213 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για τους υπόλοιπους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς κλάδους με ισχύ παροχής άνω των 35 kva, επιδότηση 148 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για τις επαγγελματικές και βιομηχανικές καταναλώσεις φυσικού αερίου, 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Με βάση τα προαναφερθέντα δεδομένα, το γενικό κονδύλι των επιδοτήσεων για τον μήνα Ιούλιο, ανέρχεται στο ποσό των 722 εκατομμυρίων ευρώ, μέγεθος που είναι είναι κατά 300 εκατ. ευρώ αυξημένο σε σχέση με τον Ιούνιο

Συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο που ξεκίνησαν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας το ποσό που έχει δαπανηθεί ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ και όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας είναι το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αναλογία με το ΑΕΠ και τις δυνατότητες της οικονομίας.

Ακόμη ο υπουργός υπενθύμισε ότι από τον επόμενο μήνα αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής, οι καταναλωτές θα γνωρίζουν έγκαιρα τα τιμολόγια των προμηθευτών και θα μπορούν να αλλάζουν προμηθευτή χωρίς περιορισμούς. Σε σχέση, τέλος, με την ενεργειακή επάρκεια επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο που αντιμετωπίζει ικανοποιητικά ακόμη και το ενδεχόμενο διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου.

Αναφορικά με τα μέτρα που εξετάστηκαν στη χθεσινή σχετική σύσκεψη στο ΥΠΕΞ περιλαμβάνουν:

  • την εξασφάλιση φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου
  • τη διασφάλιση αποθεμάτων λιγνίτη και νερού στα υδροηλεκτρικά
  • και την λειτουργία μονάδων φυσικού αερίου με ντίζελ

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: