Επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στο Σπήλαιο των Πετραλώνων

Το σπήλαιο των Πετραλώνων επισκέφθηκε χθες το απόγευμα η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να δει από κοντά τις εκτελούμενες εργασίες. «Την επόμενη τουριστική περίοδο το σπήλαιο των Πετραλώνων, όπως και το Μουσείο, θα δεχθούν και πάλι τους πολυπληθείς επισκέπτες τους. Ο προγραμματισμός της υπηρεσίας είναι το σπήλαιο να αποδοθεί τον Μάιο και το μουσείο τον Αύγουστο της επόμενης χρονιάς», δήλωσε η Υπουργός.
Επίσης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σήμερα, βρήκαμε λύσεις για θέματα που καθυστερούσαν τις εργασίες στο σπήλαιο, ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες. Δώσαμε, επίσης, οδηγίες για ένα θέμα που δεν είχε αντιμετωπιστεί από την υφιστάμενη μελέτη: Την ένταξη στον σχεδιασμό της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων. Ζήτησα να επισπευστούν οι διαδικασίες, ώστε ολόκληρος ο χώρος να είναι λειτουργικός εντός της επόμενης τουριστικής περιόδου».
Ο Δήμαρχος Μ. Καρράς, υποδεχόμενος την Υπουργό, την ευχαρίστησε για την επίσκεψη αλλά και το ενδιαφέρον για τον τόπο μας. «Η Υπουργός γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα του τόπου μας και την ευχαριστώ ιδιαίτερα σήμερα για την αποφασιστικότητα της και τις παρεμβάσεις της, προκειμένου το έργο σύντομα να ολοκληρωθεί και ανοίξει και πάλι για το κοινό. Την αγωνία μας τη συμμερίζεται και με τις ενέργειες της, εκτιμούμε, ότι τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν» δήλωσε χαρακτηριστικά. Η κα Μενδώνη από τη μεριά της δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αγαστή συνεργασία με τη δημοτική αρχή και το ενδιαφέρον και τη στήριξη προς την οικεία εφορεία αρχαιοτήτων.
Στο σπήλαιο Πετραλώνων υλοποιούνται ή σχεδιάζονται:
• «Ανάδειξη του Σπηλαίου Πετραλώνων και Αναβάθμιση των Υποδομών του», προϋπολογισμού 1.053.848 ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας – ΕΣΠΑ 2014-2020.
• Παράλληλα, ολοκληρώνεται το ψηφιακό έργο «Ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας και εργαστηρίου ανοικτής θέασης για την ανάδειξη, τεκμηρίωση και συντήρηση του σπηλαίου Πετράλωνων», με προϋπολογισμό 195.031 ευρώ και χρηματοδότηση στο πλαίσιο της Δράσης «Ειδικές Δράσεις «ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ» – «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ» – «ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ» του ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020.
• Στο Μουσείο βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο «Επανέκθεση συλλογών Μουσείου Πετραλώνων», με προϋπολογισμό 529.200 ευρώ που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας – ΕΣΠΑ 2014-2020.
• Επίσης, ολοκληρώνεται η ωρίμανση των μελετών αποκατάστασης και ανάδειξης του περιβάλλοντος χώρου και των κτηριακών εγκαταστάσεων του σπηλαίου.
• Δόθηκε, επίσης, λύση για τη λειτουργία του αναψυκτηρίου μέσω του ΟΔΑΠ με τη συνεργασία του Δήμου μας.
• Εντός του Ιουλίου, η Εφορεία θα καταθέσει συμπληρωματική πρόταση για την ενοποίηση του ύφους των εκθεσιακών ενοτήτων. Το έργο προσβασιμότητας για ΑμΕΑ τόσο στο μουσείο, όσο και στο σπήλαιο, εντάσσεται από το ΥΠΠΟΑ για να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Απάντηση