Ηλεκτρικό ρεύμα: Επιδότηση κατοικιών χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και όρια στη μηνιαία κατανάλωση

Διευρύνεται για τον Ιούλιο η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος για όλες τις κατοικίες ανεξαιρέτως του ύψους της μηνιαίας κατανάλωσης, ενώ από τον Αύγουστο καταργείται και η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Για τον τρέχοντα μήνα το ύψος της επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος ανεβαίνει στα 722 εκ. ευρώ και είναι 300 εκ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με τον Ιούνιο.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σύμφωνα με τον οποίο για τον Ιούλιο όλοι οι οικιακοί καταναλωτές θα επιδοτηθούν με 200 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (0,20 ευρώ ανά Κιλοβατώρα) για το ρεύμα που θα καταναλώσουν. Η διαφορά σε σχέση με τις επιχορηγήσεις που δίνονταν έως και τον Ιούνιο είναι πως η επιδότηση δεν θα είναι κλιμακωτή και δεν θα αφορά τις πρώτες 300 Κιλοβατώρες κατανάλωσης. Όπως επίσης προαναφέρθηκε η επιχορήγηση θα δοθεί σε όλες τις κατοικίες ανεξαρτήτως της χρήσης τους αλλά και σε όλους τους καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων. Για τους δικαιούχους του ΚΟΤ η επιδότηση διαμορφώνεται στα 240 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (0,24 ευρώ ανά Κιλοβατώρα) και καλύπτεται το 100% των αυξήσεων.

Επίσης για τα επαγγελματικά τιμολόγια ρεύματος ισχύος μέχρι 35 kVA η επιδότηση ανέρχεται στα 192 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις και βιομηχανίες η επιδότηση διαμορφώνεται στα 148 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Στα 30 ευρώ ανά Μεγαβατώρα ορίζεται η επιδότηση για τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου.

Η ρήτρα αναπροσαρμογής

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε επίσης την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής από τον Αύγουστο.

Επιπλέον, με δεδομένο το ό,τι τίθεται σε ισχύ ο προσωρινός κι έκτακτος μηχανισμός παρέμβασης στις τιμές ρεύματος, ο κ. Σκρέκας έκανε γνωστό ότι πλέον οι προμηθευτές θα γνωστοποιούν εκ των προτέρων τις χρεώσεις που θα ισχύουν μετά από ενάμιση μήνα.

Απάντηση