Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εγκαινίασαν το σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκιδικής στον Πολύγυρο

Το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκιδικής στον Πολύγυρο εγκαινίασαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Το Μουσείο, που επεκτάθηκε και απέκτησε μια νέα σύγχρονη, σπουδαία έκθεση, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είναι πλέον ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία του δικτύου της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας και ένα από τα έργα πολιτισμού μείζονος σπουδαιότητας για την Κεντρική Μακεδονία.

Όπως τόνισε στον χαιρετισμό του στην τελετή των εγκαινίων ο κ. Τζιτζικώστας«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδότησε την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκιδικής, αυξάνοντας τον συνολικό εκθεσιακό χώρο συνολικά στα 582 τ.μ. με αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και χώρους εργαστηρίων συντήρησης. Επίσης, αξιοποιήσαμε ευρωπαϊκούς πόρους για τη δημιουργία της σύγχρονης έκθεσης, με την ολοκλήρωση της οποίας, παραδίδουμε στους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες μία έκθεση που αναδεικνύει και προβάλει την ιστορία και τις ανασκαφικές έρευνες στη Χαλκιδική με τρόπο ολοκληρωμένο, εμπλουτίζει το διαχρονικό άξονα των πολιτιστικών διαδρομών της Κεντρικής Μακεδονίας, και ταυτόχρονα καθιστά το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκιδικής ως σημείο αναφοράς όχι μόνο για τη Χαλκιδική, αλλά και για το ευρύτερο δίκτυο Μουσείων της Μακεδονίας και της βόρειας Ελλάδας.Η έκθεση αποτελείται από την πλειονότητα των ευρημάτων της παλαιάς έκθεσης, καθώς και από νέα ευρήματα από πρόσφατες ανασκαφές, που ολοκληρώνουν την παρουσίαση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της Χαλκιδικής. Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη για τη σπουδαία Συλλογή Λαμπρόπουλου, που αποτελείται από περισσότερα από 1.000 αντικείμενα, ανάμεσά τους και σημαντικά καλλιτεχνικά έργα, τα οποία αποτυπώνουν ανάγλυφα πτυχές της ζωής των αρχαίων κατοίκων της Χαλκιδικής, αποκαλύπτοντας το υψηλό βιοτικό τους επίπεδο, ιδεολογίες, ήθη και έθιμα».

Ο Περιφερειάρχης μάλιστα ανακοίνωσε και τους πόρους που θα διατεθούν για την ενίσχυση του πολιτισμού στην Κεντρική Μακεδονία από το νέο ΕΣΠΑ: «Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε ήδη εξασφαλίσει και θα αξιοποιήσουμε περισσότερα από 35 εκατομμύρια ευρώ στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, τόσο για νέα έργα προστασίας και ανάδειξης των ιστορικών και πολιτιστικών μας μνημείων, όσο και για την ουσιαστική στήριξη των σημαντικών θεσμών του σύγχρονου πολιτισμού μας, όπως η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, τα φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και πολλούς ακόμα θεσμούς, που καθιστούν την Κεντρική Μακεδονία ακόμα πιο εξωστρεφή, ακόμα πιο δυναμική».

Αναφερόμενος στα κυριότερα έργα πολιτισμού που υλοποιεί ήδη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε: «Μέσα από όλα τα έργα που υλοποιούμε ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προσπαθούμε να αφήσουμε μια παρακαταθήκη στον τόπο μας, προστατεύοντας, συντηρώντας και ενισχύοντας τα σημαντικά μνημεία πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς του τόπου. Έχουμε επενδύσει με ουσιαστικό τρόπο στην ανάδειξη αυτής της σπουδαίας κληρονομιάς, όχι μόνον όμως, για λόγους διατήρησης, αλλά και για λόγους ανάπτυξης. Διότι εντάξαμε τα πολιτιστικά, ιστορικά, αρχαιολογικά και θρησκευτικά μας μνημεία, στο συνολικό αναπτυξιακό σχεδιασμό που έχουμε για τον τόπο μας. Τα εντάξαμε στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας και τα καθιστούμε πόλο έλξης επισκεπτών. Άλλωστε θυμίζω ότι πριν την υγειονομική κρίση οι επισκέψεις στα Μουσεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είχαν αυξηθεί κατά 300%. Και αυτό πιστεύω δεν είναι το ταβάνι μας, είναι το σημείο εκκίνησης για μία ακόμα πιο δυναμική μεγέθυνση όλων των μορφών τουρισμού στην Κεντρική Μακεδονία, με αιχμή του δόρατος πάντα, τη Χαλκιδική μας. Γι’ αυτό και σε στενή και εξαιρετική συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Υπουργό Λίνα Μενδώνη, που κάνει σπουδαία δουλειά, υλοποιούμε περισσότερα από 130 έργα σε όλη τη Μακεδονία, όπως μεταξύ πολλών άλλων:
-Εδώ, στη Χαλκιδική, στο Άγιο Όρος, προστατεύουμε και αναδεικνύουμε πολύτιμα θρησκευτικά κειμήλια.
-Ολοκληρώνουμε την κατασκευή του νέου Μουσείου Βεργίνας, που θα είναι εφάμιλλο του Μουσείου της Ακρόπολης.
-Συνεχίζουμε τα έργα στο ανάκτορο της αρχαίας Πέλλας, στο Δίον, στο Μουσείο Πετραλώνων και στο ιερό προσκύνημα της Μεγάλης Παναγιάς, εδώ στη Χαλκιδική.
-Ξεκινήσαμε την ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου της Μονής Βλατάδων.
-Χρηματοδοτούμε τις εργασίες που πραγματοποιεί το Υπουργείο Πολιτισμού για την προστασία, τη συντήρηση και την ανάδειξη του Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη.
-Ταυτόχρονα στηρίζουμε τους σύγχρονους πολιτιστικούς μας θεσμούς και δημιουργούμε νέους, όπως το Φεστιβάλ Επταπυργίου.
Διασφαλίζουμε ότι και τα επόμενα χρόνια η Κεντρική Μακεδονία θα πρωταγωνιστήσει στον σύγχρονο πολιτισμό, αλλά ταυτόχρονα θα υποστηρίξει και θα αναδείξει την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά της».

Η κ. Μενδώνη από την πλευρά της επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «η συνεργασία μας με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και προσωπικά τον Απόστολο Τζιτζικώστα είναι εξαιρετικά καλή και αποδοτική και έτσι υλοποιούμε ένα πρόγραμμα πολλών έργων πολιτισμού, σε όλη Κεντρική Μακεδονία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σοφά ποιούσα έδωσε από κάποια στιγμή και μετά τη δυνατότητα στις Περιφέρειες να διαχειρίζονται σημαντικούς πόρους, που αφορούν σε τομείς όπως ο πολιτισμός, επειδή ήθελε οι τοπικές κοινωνίες να έχουν λόγο στην επιλογή παρεμβάσεων και έργων και σε τομείς, που είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητας του κράτους, όπως είναι ο πολιτισμός. Έτσι, ο εκάστοτε Περιφερειάρχης και ο εκάστοτε Υπουργός, κάθονται στο ίδιο τραπέζι και συνεκτιμούν τις ανάγκες που έχει κάθε τομέας και οι οποίες εκφράζονται δια του Υπουργείου, με τις επιθυμίες, τις προτεραιότητες και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών στο επίπεδο του σύγχρονου πολιτισμού, αλλά και του πολιτιστικού αποθέματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκύπτει μια σειρά παρεμβάσεων, που ικανοποιεί όλους: Τις προτεραιότητες σε θέματα προστασίας, ανάδειξης, συντήρησης, διατήρησης του πολιτιστικού αποθέματος, αλλά και τις ανάγκες για δημιουργία και έκφραση, για παραγωγή σύγχρονου πολιτισμού».

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Χαλκιδικής Κατερίνα Ζωγράφου και Δημήτρης Τζηρίτης.

Απάντηση