Σκρέκας – Επιδότηση ρεύματος: Οριζόντια η κάλυψη τον Ιούλιο σε όλους

Ουπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε πριν από λίγο τις επιδοτήσεις για την ενέργεια που θα δοθούν τον μήνα Ιούλιο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε ότι , με εντολή του πρωθυπουργού, διευρύνεται από τον Ιούλιο η στήριξη των καταναλωτών ενέργειας με 2 τρόπους:

  • Οριζόντια κάλυψη όλων χωρίς εξαιρέσεις: Επιδότηση σε όλες τις κατοικίες χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και χωρίς όριο στη μηνιαία κατανάλωση ενέργειας
  • Παρέχεται στους πολίτες η δυνατότητα να γνωρίζουν τα τιμολόγια κάθε παρόχου ενέργειας καθώς αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής. Οι πάροχοι υποχρεούνται να ενημερώνουν τους καταναλωτές τους για τους μεθεπόμενους λογαριασμούς των πολιτών.

Αναλυτικά:

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Σκρέκας η κυβέρνηση για τον μήνα Ιούλιο επεκτείνει την επιδότηση ρεύματος στην οριζόντια κάλυψη όλων. Πιο συγκεκριμένα, για τον Ιούλιο θα επιδοτηθούν όλες οι κατοικίες, απορροφώντας έτσι το 84% της αύξησης.

Οι λογαριασμοί ρεύματος θα επιδοτούνται ως εξής:

  • Με 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα τα οικιακά τιμολόγια
  • Με 240 ευρώ ανά μεγαβατώρα τους λογαριασμούς του κοινωνικού τιμολογίου
  • Με 192 ευρώ ανά μεγαβατώρ οι επιχειρήσεις, όπως πχ. οι φούρνοι
  • Στα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση ανέρχεται στα 213 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Με 148 ευρώ ανά μεγαβατώρα οι λοιποί κλάδοι

Για το φυσικό αέριο η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα

Με αυτά τα δεδομένα, το συνολικό κονδύλι των επιδοτήσεων για τον Ιούλιο ανεβαίνει στα 722 εκατ. ευρώ, μέγεθος που είναι κατά 300 εκατ. ευρώ αυξημένο σε σχέση με τον Ιούνιο. Συνολικά από τον Σεπτέμβριο οπότε ξεκίνησαν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας το ποσό που έχει δαπανηθεί ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ και είναι, όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, το μεγαλύτερο στην ΕΕ σε αναλογία με το ΑΕΠ και τις δυνατότητες της οικονομίας.

Αλλάζει η ενημέρωση από τους πάροχους ηλεκτρικής ενέργειας

Παράλληλα, από εδώ και στο εξής όλοι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να ενημερώνουν τους πελάτες τους για το κόστος της μεγαβατώρας για τους δύο επόμενους μήνες. Οι καταναλωτές θα μπορούν να αλλάξουν πάροχο ανά πάσα ώρα και στιγμή και δεν θα επιβαρύνονται με καμία χρέωση.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι από τον επόμενο μήνα αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής, οι καταναλωτές θα γνωρίζουν έγκαιρα τα τιμολόγια των προμηθευτών και θα μπορούν να αλλάζουν προμηθευτή χωρίς περιορισμούς. 

Η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας

Αναφερόμενος στο “μέτωπο” της ενεργειακής ασφάλειας ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε επίσης ότι η νέα πλωτή δεξαμενή Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα θα τεθεί σε λειτουργία στο τέλος Ιουλίου ενώ τον Σεπτέμβριο θα προστεθεί στο παραγωγικό δυναμικό και η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαϊδα 5.

Σε σχέση, τέλος, με την ενεργειακή επάρκεια επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο που αντιμετωπίζει ικανοποιητικά ακόμη και το ενδεχόμενο διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου. Τα μέτρα που εξετάστηκαν στη χθεσινή σχετική σύσκεψη στο ΥΠΕΞ περιλαμβάνουν την εξασφάλιση φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου, τη διασφάλιση αποθεμάτων λιγνίτη και νερού στα υδροηλεκτρικά, την λειτουργία μονάδων φυσικού αερίου με ντίζελ.

Υπενθυμίζουμε παράλληλα, ότι δόθηκε παράταση στο πρόγραμμα επιδότησης και αντικατάστασης παλαιών ηλεκτρικών συσκευών, το οποίο έληγε σήμερα, μέχρι και την Παρασκευή 8 Ιουλίου.

Παράλληλα, έως σήμερα Τρίτη 5 Ιουλίου μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα Power Pass  οι δικαιούχοι της αποζημίωσης έως και 600 ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα. Οι πληρωμές για το Power Pass θα πραγματοποιηθούν μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Απάντηση