Ανησυχία για την εμφάνιση νέου ιού στην Κίνα: Μεταδίδεται από ζώο σε άνθρωπο – Τα συμπτώματα.

Ένας δυνητικά θανατηφόρος νέος ιός που πιστεύεται ότι μεταδίδεται στους ανθρώπους από ζώα, εντοπίστηκε στην Κίνα, σύμφωνα με αναφορές.

Ο ιός Henipa Langya, γνωστός ως «Langya», έχει ήδη μολύνει 35 ανθρώπους, ωστόσο, κανείς δεν έχει πεθάνει ή δεν έχει υποστεί σοβαρή ασθένεια, λένε τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων της Ταϊβάν σύμφωνα με μια αναφορά στους The Taipei Times, όπως αναφέρει δημοσίευμα του independent.

Το πρακτορείο σημείωσε επίσης ότι ο ιός έχει μέχρι στιγμής βρεθεί στις επαρχίες Shandong και Henan της Κίνας και δεν έχει ακόμη αναφερθεί μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Είκοσι έξι από τους ασθενείς φέρεται να έχουν υποστεί συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως πυρετό, κόπωση, βήχα, πονοκέφαλο και έμετο.

Ο νέος ιός ανήκει στην οικογένεια Henipavirus, η οποία έχει δύο προηγουμένως αναγνωρισμένους ιούς, τον ιό Hendra και τον ιό Nipah.

Δεν υπάρχει εμβόλιο και, σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να έχει ποσοστό θνησιμότητας έως και 75%, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τι είναι ο ιός Langya

Ο ιός Langya, ο οποίος έχει βρεθεί στις επαρχίες Σαντόνγκ και Χενάν της Κίνας, μπορεί να μεταδοθεί από τα ζώα στον άνθρωπο.

Η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν έχει αναφερθεί, ωστόσο CDC δεν έχει ακόμη καθορίσει αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ των ανθρώπων Παρέχοντας λεπτομέρειες για την ορολογική έρευνα που διεξήχθη στα οικόσιτα ζώα, είπε ότι το 2% των εξετασθέντων αιγών και το 5% των εξετασθέντων σκύλων ήταν θετικοί.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε 25 είδη άγριων ζώων υποδηλώνουν ότι η μυγαλή (σ.σ. ένα μικρό εντομοφάγο θηλαστικό που μοιάζει με ποντίκι) μπορεί να αποτελεί φυσική δεξαμενή του Langya, καθώς ο ιός βρέθηκε στο 27% των υποκειμένων της στρουθοκάμηλου, δήλωσε ο αναπληρωτής ΓΔ του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ποια είναι τα συμπτώματα του ιού Langya

Ορισμένοι από τους ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον ιό εμφάνισαν συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση, βήχα, απώλεια όρεξης, μυϊκό πόνο, ναυτία, πονοκέφαλο και εμετό.

Παρουσίασαν επίσης μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων, χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια. Πού εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός; Μια μελέτη με τίτλο «A Zoonotic Henipavirus in Febrile Patients in China» που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine ανέφερε ότι ένας νέος ιός που σχετίζεται με μια ανθρώπινη ασθένεια που προκαλεί πυρετό εντοπίστηκε στην Κίνα.

Η έρευνα εντόπισε 35 ασθενείς με οξεία λοίμωξη από τον Langya στις επαρχίες Σαντόνγκ και Χενάν της Κίνας και ότι 26 από αυτούς είχαν μολυνθεί μόνο από τον ιό Langya, χωρίς άλλα παθογόνα.

Απάντηση