Ιερισσού Θεόκλητος: «Η Θεοτόκος ανέδειξε, χάρις στην ωραιότητά της, ωραία την κοινή ανθρώπινη φύση!» (ΦΩΤΟ)

Το Ιερό Προσκύνημα της Θεοτόκου στη Μ. Παναγία Χαλκιδικής κορύφωσε τις Λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Θεομήτορος με τον Μέγα Εσπερινό και την λαμπρά Θεία Λειτουργία της εορτής της Κοιμήσεως της Παντάνασσας. Άλλωστε ολόκληρος ο μήνας Αύγουστος είναι αφιερωμένος στη Μάνα της Ζωής, στη Μητέρα του Θεανθρώπου Χριστού, στη Μάνα του νέου κόσμου που βλάστησε από τη μήτρα Της!

Όλο τον Δεκαπενταύγουστο παρών σε όλες τις Ακολουθίες ο κυριάρχης Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος, ο οποίος προέστη και της όλης πανηγύρεως της παραμονής και της κυριωνύμου ημέρας του καλοκαιρινού «Πάσχα».

Παρ’ όλη την κακοκαιρία που επεκράτησε στη Χαλκιδική, κυρίως την παραμονή της εορτής, ο ευλογημένος Λαός του Θεού προσήλθε συν γυναιξί και τέκνοις να αναθέσει στη Χάρη Της τις ελπίδες του και να αναπτερωθεί από τη ζείδωρη παρουσία Της στη ζωή του.

Επικεφαλής του Λαού ήταν ο Βουλευτής Χαλκιδικής κ. Γεώργιος Βαγιωνάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κ. Ιωάννης Γιώργος, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στυλιανός Βαλιάνος, ο τ. Δήμαρχος και Υπουργός κ. Χρήστος Πάχτας, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Κατερίνα Ζωγράφου, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γεώργιος Θαλασσινός, Νικόλαος Αυγερινός και Ευριπίδης Ατζιαμής, η Πρόεδρος του ΕΚΠΑ κα Μαριαλένα Ζαμάνη, ο τ. Αντιδήμαρχος και νυν Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Κούκος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Λαμπράκης, ο Πρόεδρος Μ. Παναγίας κ. Κωνσταντίνος Πασχάλης, ο Πρόεδρος Μοδίου κ. Αθανάσιος Κωστούδης, ο Διοικητής του Α.Τ. Αρναίας κ. Γεώργιος Χαϊδευτός, κ.α.

Την παραμονή κατ’ αρχήν εψάλη ο Μ. πανηγυρικός Εσπερινός και ακολούθησαν τα Εγκώμια της Κυρίας Θεοτόκου μπρος από τον Επιτάφιό Της στολισμένο με τη φροντίδα του Παν. Αρχιμ. π. Παϊσίου Σουλτανικά, Μητροπολιτικού Επιτρόπου του Προσκυνήματος και των συνεργατών πνευματικών του τέκνων, με την αρωγή των λοιπών μελών του Συμβουλίου που διοικεί το Προσκύνημα. Να σημειωθεί ότι Εφημέριος του Προσκυνήματος είναι ο Εκπαιδευτικός και Θεολόγος Παν. Αρχιμ. π. Νικόλαος Τσολούφης, πνευματικό τέκνο του Μητροπολίτου Ιερισσού, ο οποίος καθημερινώς τελεί όλες τις Ακολουθίες που η τάξη της Εκκλησίας ορίζει, ένας φέρελπις Κληρικός που αναμένεται να δώσει άλλη πνοή στο Προσκύνημα.

Μετά τα Εγκώμια λιτανεύτηκε ο Επιτάφιος με το Σώμα της Κυρίας Θεοτόκου στην αυλή των Κατασκηνώσεων της Ι. Μητροπόλεως Ιερισσού, διότι ο ιστορικός Ιερός Ναός της Παναγίας με χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού αναπαλαιώνεται και φυσικά προσωρινά δεν λειτουργεί. Φορέας υλοποιήσεως του όλου έργου, με μέριμνα του Επισκόπου, είναι η Διεύθυνση Αναστηλώσεως του Υπ. Πολιτισμού με Προϊστάμενο τον κ. Θεμιστοκλή Βλαχούλη, συνεργάτη της εριτίμου Υπουργού Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη.

Προ της ενάρξεως των Εγκωμίων ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε λόγο αγαθό στον συρρέοντα ευλογημένο Λαό του Θεού φυσικά για το πρόσωπο της Υπερευλογημένης Θεοτόκου. Ο ομιλητής τόνισε ότι η Θεοτόκος είναι το πρόσωπο εκείνο το χαριτωμένο που διακόνησε τόσο τον Θεό, όσο και το ανθρώπινο Γένος, τον άνθρωπο, δηλαδή, γι’ αυτό δικαιούται να ζητήσει από τον κόσμο που προήλθε από τις λαγόνες Της την τήρηση στο ακέραιο του θέληματος του Υιού και Θεού Της που φιλοξένησε στα σπλάγχνα Της. Άλλωστε αυτό παρεκάλεσε και τους διακόνους κατά τον εν Κανά Γάμο να πράξουν, σεβόμενη κατά πάντα τη Θεανδρική του παρουσία και εντολή: «…ό τι αν λέγη υμίν, ποιήσατε», είπε, δηλαδή, «πράξτε ό,τι σας ειπεί»!

Και διευκρίνισε: «Διακόνησε τον Θεό κατά τον Ευαγγελισμό, όταν υπακούοντας στην κλήση του Ουρανού, εκούσια προσέφερε την όλη υπόστασή Της και δάνεισε τον ψυχοσωματικό Της εαυτό για να λάβει ο Υιός και Λόγος του Θεού και ανθρώπινη σάρκα και φύση. Διακόνησε τον άνθρωπο, ή καλύτερα την ανθρώπινη φύση, κατά τη Γέννηση του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, αφού στη γαστέρα Της αναπλάστηκε, ωραιώθη και ξαναγεννήθηκε η ανθρώπινη φύση, η Ίδια δε απέβη η παγκόσμια Εύα, η κοινή μητέρα του Χριστιανικού κόσμου που πήρε το όνομά του από τον Υιό και Θεό Της. Για να γράψει ο Άγιος Νικόλαος ο Καβάσιλας: “Ανέδειξε, χάρις στην ωραιότητά της, ωραία την κοινή ανθρώπινη φύση. Και κατέκτησε τον απαθή, και έγινε άνθρωπος εξ αιτίας της Παρθένου Εκείνος που εξ αιτίας της αμαρτίας ήταν στους ανθρώπους μισητός”! Άραγε, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος, η Παντάνασσα δικαιούται να ζητήσει από το Γένος των Χριστιανών να τηρήσουν απολύτως το θέλημά του Υιού της, πράγμα που η Ίδια το πέτυχε στον απόλυτο βαθμό!”.

Την κυριώνυμο ημέρα αναγνώσθηκε εκ μέρους του π. Παϊσίου, Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου, που κατά τη λαμπρή αυτή ημέρα θεώρησε σκόπιμο να ανακοινωθεί η άκρως τιμητική για την Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου επίσκεψη της Αυτού Μακαριότητος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ στην τοπική Εκκλησία, για να προστεί το μεν Σάββατο 10η Σεπτεμβρίου τ.έ. στις 6:30 το απόγευμα των Θυρανοιξίων του αναπαλαιωθέντος Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Αμμουλιανής, τη δε Κυριακή 11η Σεπτεμβρίου τ.έ. το πρωί των Εγκαινίων του επίσης αναπαλαιωθέντος ιστορικού Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Περιστεράς, κτίσματος του 9ου αιώνος μ.Χ., πλαισιούμενος από πλειάδα Αρχιερέων προσκληθέντων προς τούτο από τον Ιεράρχη της Χαλκιδικής, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη.

Απάντηση