Ιερό Προσκύνημα Μεγάλης Παναγίας Χαλκιδικής

Μεγάλη Παναγιά, ένα χωριό εξαιρετικής ομορφιάς, βρίσκεται στο όρος Χτικέλα μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο που κόβει την ανάσα. Είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά (10ος αιώνας) της Χαλκιδικής και βρίσκεται μεταξύ Σιθωνίας και Άγιον Όρος.

Το χωριό είναι γνωστό μεταξύ άλλων και για τις 3 εκκλησίες του. Το σημαντικότερο από αυτά είναι 2 χλμ έξω και είναι αφιερωμένο στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Ο προσκυνηματικός ναός της Μεγάλης Παναγίας είναι γνωστός σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, πέρα από τα σύνορα της Χαλκιδικής. Πολλοί Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί από την πατρίδα και το εξωτερικό κάνουν προσκύνημα εκεί, ειδικά τον Δεκαπενταύγουστο για την Κοίμηση, για να γιορτάσουν το σημαντικότερο πανηγύρι μετά το Πάσχα στην Ελληνορθόδοξη πίστη, την πανήγυρη της Παναγίας της Θεοτόκου δ; «Η ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου» (Κιμήσι της Θεοτόκου) μαζί.

Σύμφωνα με τον θρύλο, αυτή η εκκλησία χτίστηκε στο σημείο όπου έγινε η ανασκαφή της εικόνας της Παναγίας, αφού μια γυναίκα την είδε εκεί τρεις φορές στα όνειρά της.

Με τη Χάρη του Θεού το έργο της αναπαλαιώσεως του ιστορικού Ιερού Ναού του Προσκυνήματος της Μ. Παναγίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου ξεκίνησε!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: