Τι δεν πρέπει ποτέ να κάνετε στο σπίτι σας κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας

Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) δημοσίευσε έναν οδηγό ασφαλείας για καταιγίδες και η κορυφαία συμβουλή για την ασφάλεια σε εσωτερικούς χώρους είναι να αποφεύγετε το νερό.

Οι ειδικοί λένε ότι το ντους και το μπάνιο κατά τη διάρκεια καταιγίδων είναι εξαιρετικά λάθος.

Ο Τζέιμς Ρόουλινγκς, Λέκτορας Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ Τρεντ, εξήγησε στο Science Alert ότι οι μεταλλικοί σωλήνες και το νερό μπορεί να είναι αγωγοί για τον κεραυνό καθώς φτάνει στο έδαφος. «Τα πράγματα όπως τα μεταλλικά σύρματα ή το νερό στους σωλήνες σας παρέχουν μια βολική αγώγιμη διαδρομή για να ακολουθήσει η ηλεκτρική ενέργεια στο έδαφος. Το ντους παρέχει και τα δύο αυτά στοιχεία (νερό και μέταλλο), καθιστώντας το ιδανικό μονοπάτι για την ηλεκτρική ενέργεια.

Εξήγησε ότι εκτός από το να μένεις μακριά από το νερό, πρέπει επίσης να αποφεύγεις να ακουμπάς σε τσιμεντένιους τοίχους. Αυτό συμβαίνει επειδή κάποιο σκυρόδεμα μπορεί να ενισχυθεί με μεταλλικές δοκούς – οι οποίες μπορούν με τη σειρά τους να μεταφέρουν κεραυνούς».

Το να παραμείνετε σε εξωτερικούς χώρους εν μέσω καταιγίδας είναι εγγενώς πιο επικίνδυνο και θα πρέπει να αποφεύγεται. Ένα άμεσο χτύπημα, δυνητικά ο πιο θανατηφόρος τύπος κεραυνού, είναι πιο πιθανό να συμβεί όταν ένα άτομο βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο σε ανοιχτό περιβάλλον. 

Το CDC ανέφερε ότι 40 εκατομμύρια κεραυνοί χτυπούν στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο.

Το Reuters ανέφερε μια μελέτη που έδειξε ότι οι κεραυνοί θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 50% ως υποπροϊόν της κλιματικής αλλαγής.
Υπήρξαν τέσσερα θύματα από κεραυνό στην Ουάσιγκτον νωρίτερα αυτό το μήνα – δύο αργότερα πέθαναν από τα τραύματά τους. 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα κεραυνών το 2022, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: