Αλλάζουν από αύριο οι ώρες κοινής ησυχίας

Αλλάζουν από αύριο, Σάββατο 1 Οκτωβρίου, οι ώρες κοινής ησυχίας, καθώς πλέον μπαίνουμε σε «χειμερινό» ωράριο.

Ως ώρες κοινής ησυχίας και οι γενικές απαγορεύσεις 24ώρου χαρακτηρίζεται το χρονικό διάστημα στο οποίο πρέπει να δώσει ένας πολίτης ιδιαίτερη προσοχή να μην ενοχλήσει τρίτους με ηχορύπανση.

Σύμφωνα με αυτή την διάταξη (Άρθρο 1) οι ώρες κοινής ησυχίας χωρίζονται σε «ώρες μεσημβρινής ησυχίας» και «ώρες νυκτερινής ησυχίας», οι οποίες διαφέρουν την θερινή και την χειμερινή περίοδο, που επίσης ορίζονται από την διάταξη.

Οι ώρες μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας

 • Κατά τη θερινή περίοδο από 15:00 έως 17:30 και από 23:00 έως 07:00. 
  Θερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα από την 1 Απριλίου έως την 30 Σεπτεμβρίου
 • Κατά τη χειμερινή περίοδο από 15:30 έως 17:30 και από 22:00 έως 07:30. 
  Χειμερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα, από την 1 Οκτωβρίου έως την 31 Μαρτίου.

Τι απαγορεύεται

Κατά τις ώρες κοινής ησυχίας απαγορεύονται:

 • Εργασίες ή άλλες δραστηριότητες που δημιουργούν θόρυβο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, που δεν επιδέχονται αναβολή, με ειδική αιτιολογημένη άδεια του διοικητή του οικείου Αστυνομικού Τμήματος μπορεί να επιτραπεί η εκτέλεση εργασίας, ιδίως κοινής ωφέλειας, που προκαλεί θόρυβο.
 • Η λειτουργία κάθε μουσικού οργάνου ή συσκευής ραδιοφώνου, μαγνητοφώνου ή τηλεόραση σε υψηλή ένταση, οι φωνασκίες, οι θορυβώδεις χοροί και κάθε άλλη θορυβώδης εκδήλωση σε κατοικία ή άλλους ιδιωτικούς χώρους.
 • Τα τραγούδια, οι φωνασκίες, η χρήση μουσικών οργάνων, η λειτουργία ραδιοφώνων, μαγνητοφώνων και τηλεοράσεων στους δρόμους, πλατείες και δημόσιους γενικά χώρους κατοικημένων περιοχών, καθώς και μέσα στα οχήματα μεταφοράς του κοινού.
 • Τα θορυβώδη παίγνια σε καφενείο, σφαιριστήρια ή άλλα δημόσια κέντρα, καθώς και οι φωνασκίες και συζητήσεις σε υψηλό τόνο των θαμώνων των κέντρων αυτών.
 • Οι θορυβώδεις συζητήσεις και διαπληκτισμοί σε σταθμούς αυτοκινήτων (λεωφορείων, ΤΑΞΙ, κ.λ.π.), η φόρτωση ή εκφόρτωση εμπορευμάτων σε ή από φορτηγά αυτοκίνητα, που δημιουργεί θόρυβο, καθώς και η θορυβώδης λειτουργία της μηχανής τροχοφόρου, το οποίο είναι σε στάση.
 • Η χρήση σειρήνων ή άλλων ηχητικών οργάνων ή συστημάτων ασφαλείας, χωρίς να συντρέχει λόγος έκτακτης ανάγκης, καθώς και η δοκιμαστική λειτουργία αυτών.

​Υπενθυμίζεται ότι από την 30η Οκτωβρίου 2022, δηλαδή την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, θα εφαρμοστεί και πάλι η αλλαγή σε χειμερινή ώρα.
Στις 3 τα ξημερώματα της 30ης Οκτωβρίου, λοιπόν, γυρίζουμε 1 ώρα πίσω τα ρολόγια μας, δηλαδή στις 4.  

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: