Χαλκιδική: Κανένας ελαιοπαραγωγός για μάζεμα φέτος χωρίς βιώσιμη τιμή

Καυστική ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Ορμύλιας, σχετικά με την φετινή σεζόν στην ελιά Χαλκιδικής και την ανοικτή συνέλευση των προηγούμενων ημερών.

Δεν… καίγονται να μπουν στο χωράφι για μάζεμα της ελιάς Χαλκιδικής φέτος οι παραγωγοί, αν πρώτα δεν βγάλουν οι έμποροι τιμοκαταλόγους και εκτός αυτού, αν δεν είναι οι τιμές τουλάχιστον στα 1,60 ευρώ για τα 110 κομμάτια.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Ορμύλιας εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία γνωστοποιεί τί έγινε στη συζήτηση της περασμένης Κυριακής, για την οποία πρώτος έγραψε ο ΑγροΤύπος.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορμύλιας κ. Χρήστος Τσεπέλης, η συγκομιδή δεν πρόκειται να ξεκινήσει αν δεν βγουν τιμοκατάλογοι και τιμές βιώσιμες για τον παραγωγό, καθώς δεν βγαίνουν τα κόστη παραγωγής, κάτω από ένα επίπεδο τιμών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Ορμύλιας έχει ως εξής:

Μικρή ανταπόκριση των εμπόρων στο επίσημο κάλεσμα που τους απηύθυνε ο Αγροτικός Σύλλογος Ορμύλιας μετά από αίτημα των αγροτών στη Λαϊκή συνέλευση των προηγούμενων ημερών.

Αντιθέτως οι Πρόεδροι και εκπρόσωποι Συνεταιρισμών – Συλλόγων και ομάδων παραγωγών έδωσαν βροντερό παρών!!!

Κάποιοι έμποροι ήρθανε, κάποιοι μας έστειλαν ένα ευγενικό email ότι λείπουν από το νομό (ενώ την προηγούμενη μέρα ανέβαζαν φωτό εδώ) και κάποιος άλλος μας απάντησε ξεκάθαρα ότι δεν έχει σκοπό να έρθει και να κάνει διάλογο. Δεν θα ανεβάσουμε ονόματα εμπόρων γιατί θα κατηγορηθούμε ότι κάνουμε “διαφήμιση” ή “δυσφήμηση” για κάποιους και αυτό δεν είναι στις προθέσεις μας.

Με τους εμπόρους που ήρθαν στο κάλεσμά μας, διεξήχθη συζήτηση, με αυτούς να μας λένε ότι αδυνατούν να βγάλουν ακόμα τιμή, γιατί δεν ξέρουν το ακριβές τονάζ της Χαλκιδικής!!!!, τις βροχόπτωσεις που έβαλαν στο παιχνίδι και τις ξερικές ελιές, την ακρίβεια στην τσέπη της νοικοκυράς, μέχρι και τον πόλεμο ανέφεραν ως δικαιολογία!!!

Εμείς με στοιχεία και αριθμούς τους παραθέσαμε το κοστολογιο παραγωγής της ελιάς, με τις υπέρογκες αυξήσεις σε όλα που έχουν γίνει και το ελάχιστο ή και μηδαμινό κέρδος που θα αφήσει στον αγρότη ο οποίος, χωρίς έσοδα από την προηγούμενη χρονιά ακαρπίας, που βίωσε προσπαθούσε με αγώνα να καλλιεργήσει σωστά.

agrotypos.gr

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: