Το γνωρίζατε; – Η κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να προσθέσει έως και πέντε χρόνια στη ζωή σας

Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Western New England στο Σπρίνγκφιλντ, MA δείχνει ότι η κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να προσθέσει έως και πέντε χρόνια στη ζωή σας αποτρέποντας χρόνιες ασθένειες. Οι ερευνητές λένε ακόμη ότι τα αποτελέσματα της μελέτης είναι εκπληκτικά.

Τα σταφύλια είναι πλούσια σε χημικές ουσίες που αυξάνουν τα βακτήρια του εντέρου και μειώνουν τη χοληστερόλη. Περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά που καταστέλλουν τη φλεγμονή και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων ή καρκίνου.

Οι ερευνητές σε αυτήν την τρέχουσα μελέτη ισχυρίζονται ότι η τακτική κατανάλωση σταφυλιών μπορεί επίσης να καταπολεμήσει τις κακές επιπτώσεις του πρόχειρου φαγητού, καθώς οι ευεργετικές ενώσεις τους βοηθούν στην εξάλειψη των λιπών και των ραφιναρισμένων σακχάρων στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Η κατανάλωση σταφυλιών επηρεάζει τα όργανα και τα συστήματα του σώματός μας ενώ η έρευνα έδειξε ότι αλλάζουν τη γενετική μας έκφραση.

Σε μια σειρά πειραμάτων, τα ποντίκια τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που καταναλώνεται συνήθως στις δυτικές χώρες. Μερικά ποντίκια έλαβαν επίσης ένα καθημερινό συμπλήρωμα σκόνης σταφυλιών, ισοδύναμο με ένα μικρό πιατάκι του φρούτου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα τρωκτικά των οποίων η διατροφή συμπληρώθηκε με σταφύλια είχαν λιγότερο λιπαρό ήπαρ και ζούσαν περισσότερο από τους συνομηλίκους τους. Οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν στη μελέτη ισοδυναμούσαν με τέσσερα έως πέντε ακόμη χρόνια στη ζωή ενός ατόμου.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι τα σταφύλια βελτιώνουν τη λειτουργία των νευρώνων και προστατεύουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Επίσης, είχαν θετικές επιδράσεις στη συμπεριφορά και τη γνωστική λειτουργία, γεγονός που έδειξε εξασθένηση σε ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά χωρίς το εκχύλισμα σταφυλιού.

Τα αποτελέσματα έδειξαν τη δυνατότητα των σταφυλιών να ρυθμίζουν τη γονιδιακή έκφραση, να αποτρέπουν την οξειδωτική βλάβη, να προκαλούν μεταβολικές αλλαγές στα λιπαρά οξέα, να βελτιώνουν την κατάσταση ενός λιπώδους ήπατος και να παρατείνουν τη ζωή ακόμη και όταν κάποιος τρώει μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν επίσης ότι η κατανάλωση σταφυλιών μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Απάντηση