Ηλεκτρική ενέργεια: «Κρυφές» αυξήσεις στους λογαριασμούς, νέα πτώση της κατανάλωσης

Με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υλοποιεί την αναγγελία του για αύξηση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στους λογαριασμούς ρεύματος ανεξαρτήτως προμηθευτή.

Η σχετική ανακοίνωση του Κώστα Σκρέκα είχε γίνει τον περασμένο Αύγουστο και η επιβάρυνση των νοικοκυριών έρχεται προκειμένου να συγκεντρωθούν πόροι για τη συνέχιση της επιδοματικής πολιτικής της κυβέρνησης χωρίς να απαιτείται η χρηματική στήριξη του κρατικού προϋπολογισμού. Με την αύξηση των ΥΚΩ που θεσπίζεται από την τροπολογία, η κυβέρνηση επιδιώκει να αντλήσει από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις 300 εκ. ευρώ. Αυτά τα ποσά μέσω του Μόνιμου Μηχανισμού Αντιστάθμισης Κινδύνου θα αποτελούν το νέο κουμπαρά για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.

Σύμφωνα με τις διατάξεις ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατόπιν γνωμοδότησης της ΡΑΕ μπορεί να αναπροσαρμόζει από την 1η Νοεμβρίου τις χρεώσεις ΥΚΩ εκδίδοντας σχετική απόφαση.

Οι χρεώσεις ΥΚΩ

Τις χρεώσεις ΥΚΩ – τις βλέπουμε στους λογαριασμούς μας στην κατηγορία «ρυθμιζόμενες χρεώσεις» – και τις πληρώνουν οικιακοί καταναλωτές, επαγγελματίες επιχειρήσεις βιομηχανίες, αγρότες και δήμοι. Αλλά και οι βιομηχανίες της υψηλής τάσης, οι οποίες όμως, λένε οι πληροφορίες, δεν θα δουν μεταβολές.  

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με όσα είχαν διαρρεύσει και δεν είχαν διαψευστεί από το υπουργείο Ενέργειας το προηγούμενο διάστημα, οι «κρυφές» αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος είναι:

·        Στα 0,017 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,0069 ευρώ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις τετραμήνου έως 1.600 κιλοβατώρες. Η αύξηση είναι της τάξης του 0,01 ευρώ ανά κιλοβατώρα. οι οικιακές καταναλώσεις πάνω από 1600 κιλοβατώρες τον εξάμηνο θα δουν μείωση στις χρεώσεις ΥΚΩ.

·        Ισόποση θα είναι περίπου και η αύξηση για τις βιομηχανίες που ηλεκτροδοτούνται από τη μέση τάση.

·        Κατά 140% εκτιμάται η αύξηση στους αγρότες που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση

·        Στους Δήμους οι υπηρεσίες οδοφωτισμού θα επιβαρυνθούν πάνω από 100%, καθώς η χρέωση ΥΚΩ από 13,71 ευρώ τη μεγαβατώρα θα φτάσει τα 30 ευρώ.

Για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της υψηλής τάσης, η χρέωση για ΥΚΩ παραμένει ίδια, στα 4,14 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Μείωση κατανάλωσης

Την ίδια στιγμή, νοικοκυριά κι επιχειρήσεις συνεχίζουν το «ψαλίδι» στην κατανάλωση ρεύματος για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα η συνολική ζήτηση μειώθηκε κατά 5,55%. Η πτωτική τάση συνεχίστηκε, αν και με μικρότερο ρυθμό. Τον Αύγουστο είχε υποχωρήσει κατά 12,71% και τον Ιούλιο κατά 11,24%.

Το πτωτικό σερί στην κατανάλωση αποδίδεται στις προσπάθειες των νοικοκυριών και επιχειρήσεων να εξοικονομήσουν ηλεκτρική ενέργεια προκειμένου να ξεφουσκώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος.

Απάντηση