Πρόωρη ωρίμανση στις ελιές Χαλκιδικής λόγω ζέστης, πού κυμαίνεται η ελαιοπεριεκτικότητα

Όπως στις Αμφίσσης (Κονσερβολιές), έτσι και στις Χαλκιδικής, με τη θερμοκρασία στους 30 βαθμούς Κελσίου, παρατηρούνται φαινόμενα πρόωρης ωρίμανσης των καρπών.

Για φαινόμενα πρόωρης ωρίμανσης στους καρπούς της ελιάς Χαλκιδικής που μαζεύεται πράσινη προς βρώση, κάνουν ήδη λόγο μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ελαιοπαραγωγοί από το νομό Χαλκιδικής.

«Η διαδικασία της συγκομιδής προχωρά αργά και νωχελικά λόγω του ότι δεν υπάρχουν εργαιτκά χέρια. Σήμερα κλείνει και η πλατφόρμα για τις μετακλήσεις, αν δεν υπάρξει παρέμβαση. Έχουμε δηλαδή ακόμα μια αρνητική εξέλιξη. Συν το ότι ήδη οι εργάτες γης οι υπάρχοντες αμείβονται με 3 ευρώ το τελάρο, δηλαδή φθάνουν μέσα σε μια μέρα να πάρουν 70 και 80 ευρώ μεροκάματο. Είναι τόσο γραφειοκρατική η διαδικασία των μετακλήσεων που μόνο… τεστ DNA δεν ζητούν από τους εργάτες. Σε λίγο θα μας συμφέρει από παραγωγοί, να πάμε για… εργάτες με τέτοια μεροκάματα και το κακό είναι πως δεν μας ακούει κανείς. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να πλήρώσουμε αυτά τα χρήματα για μεροκάματα, απλά πρέπει να πληρωθεί και η ελιά μας με 1,50 το λιγότερο», τονίζει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Πίνδαρος Ψιρούκης, ελαιοπαραγωγός από τη Νέα Ποτίδαια.

Άρχισε η ελαιοποίηση στα ελαιοτριβεία της περιοχής

Η κα Ελένη Βούζα διαθέτει ελαιοτριβείο στα Νέα Μουδανιά. Όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο, έχουν αρχίσει και πηγαίνουν αγρότες για ελαιοποίηση τον καρπό, όμως με χαμηλούς ρυθμούς είναι γενικότερα και σε σχέση με άλλα χρόνια η προσέλευση, γιατί πολύ απλά, με πολύ αργούς ρυθμούς προχωρά και η συγκομιδή λόγω έλλειψης εργατικών χεριών. Η κα Βούζα που εκτιμά πως θα μείνει ασυγκόμιστο μεγάλο ποσοστό των καρπών της ελιάς Χαλκιδικής φέτος, σημειώνει πως παρατηρούνται αποκλίσεις στις ελαιοπεριεκτικότητες έως τώρα. «Δέντρα που είναι τιναγμένα ολοσχερώς με σκοπό την ελαιοποίηση έχουν καρπό με αποδόσεις στα 7-8 κιλά (καρπού) προς 1 ελαιόλαδο. Αντίθετα όσοι παραγωγοί μας φέρνουν τα απομεινάρια της διαλογής, παρατηρούμε ότι οι ελαιοπεριεκτικότητες είναι σαφώς πεσμένες και συγκεκριμένα για 1 κιλό ελαιόλαδο απαιτούνται 12 και 13 κιλά ελιές. Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ό,τι βγάζουμε, θεωρείται αγουρέλαιο. Πάντως ως ελαιοτριβεία τρέμουμε φέτος για τα κόστη λειτουργίας και ειδικά του ρεύματος», σημείωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο.

Όπως άλλωστε μας εξηγεί ο κ. Ψιρούκης ο καρπός έχει αρχίσει και μαυρίζει, οπότε μεγάλο ποσοστό του λόγω και της καθυστέρησης στο μάζεμα θα πάει για έλαιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αποδόσεις σε ελαιόλαδο στις Χαλκιδικής μπορεί σε λίγες εβδομάδες να είναι και 4 ή 4,5 προς 1, δηλαδή παραγωγή 1 κιλού ελαιολάδου από 4 ή 4,5 κιλά καρπό.

www.agrotypos.gr

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: