Σαρώνει η ακρίβεια: Το πετρέλαιο κίνησης ξεπέρασε τα 2 ευρώ το λίτρο

Αγανακτισμένοι δηλώνουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων που χρησιμοποιούν πετρέλαιο, καθώς η τιμή του ξεπέρασε την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης. Σημαντικό ρόλο στην ραγδαία αύξηση των τιμών έπαιξε η παύση της επιδότησης στην αντλία ύψους 0,15 ευρώ ανά λίτρο, που ίσχυε μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Έτσι σε λίγες μόλις ημέρες η τιμή του diesel κίνησης έχει πλησιάσει τα 2 ευρώ ανά λίτρο στην Αττική, ενώ σε πολλές επαρχιακές πόλεις το έχει κιόλας ξεπεράσει!

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών υγρών καυσίμων, χθες η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης διαμορφώθηκε στα 2,024 ευρώ το λίτρο, ενώ η τιμή της αμόλυβδης στα 2,010 ευρώ. 

diesel κίνησης

«Μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου, όσοι πήραμε πετρέλαιο, είχαμε το παλιό τιμολόγιο με την επιδότηση των 15 λεπτών. Άρα τα 15 λεπτά από 1η Οκτωβρίου τα έχουμε σίγουρα. Από 1-6 Οκτωβρίου το πετρέλαιο πήρε αύξηση 6 λεπτά πάνω. Δεν είναι αύξηση απλώς βγήκε η επιδότηση και βγήκε η κανονική τιμή του πετρελαίου», ανέφερε η Πρόεδρος Βενζινοπωλών Αττικής κυρία Ζάγκα στην τηλεόραση του Mega το πρωί της Δευτέρας.

Μέσα μόλις σε μία εβδομάδα το πετρέλαιο κίνησης αυξήθηκε κατακόρυφα. Ειδικότερα, οι αυξήσεις που καταγράφηκε σε διάφορες περιοχές της χώρας έχουν ως εξής:

  • Νομός Κυκλάδων: Από 2,058 €/l στα 2,128 €/l
  • Νομός Δωδεκανήσου: Από 1,94 €/l στα 2,023 €/l
  • Νομός Φωκίδος: Από 1,904 €/l στα 2,036 €/l
  • Νομός Κεφαλληνίας: Από 1,903 €/l στα 1,985 €/l

Αυξημένο και το πετρέλαιο θέρμανσης

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν φέτος τον χειμώνα όσοι πολίτες που θα επιλέξουν να ζεσταθούν με πετρέλαιο θέρμανσης. Η διάθεση του αναμένεται να ξεκινήσει την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου με τιμή του να κυμαίνεται γύρω στα 1.55 ευρώ ανά λίτρο.

Να σημειωθεί ότι η τιμή αυτή προκύπτει μετά την επιδότηση του κράτους, η οποία ορίζεται ως 0.25 ευρώ / λίτρο, στην αντλία. Αυτό σημαίνει ότι φέτος η πραγματική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμαίνεται γύρω στα 1.70 ευρώ το λίτρο!

Να υπενθυμίσουμε ότι πέρσι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε, χωρίς επιδότηση, στα 1,16 ευρώ / λίτρο.

Απάντηση