PROSPERA – Σχέδιο Δράσης για την ανάδειξη του Δήμου Αριστοτέλη σε βιώσιμο τουριστικό προορισμό

Ο Δήμος Αριστοτέλη με όραμα την ανάδειξη του Δήμου σε βιώσιμο τουριστικό προορισμό με έμφασή στο φυσικό πλούτο και στη γαστρονομία, στο πλαίσιο του έργου PROPSERA του  Προγράμματος  Interreg  Europe, ολοκλήρωσε το Σχέδιο Δράσης του που στοχεύει στην καλύτερη χρήση των φυσικών πόρων και επομένως στην περιβαλλοντική προστασία, ενώ παράλληλα στοχεύει στην ενίσχυση των τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων του τουριστικού και πολιτιστικού κλάδου και στην ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και οικονομίας.

Το Σχέδιο Δράσης αποτελείται από δύο επιμέρους  δράσεις, οι οποίες αφορούν 1) Στην εφαρμογή ενός βελτιωμένου πλαισίου πολιτικής για την προώθηση της φυσικής κληρονομιάς στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης και της περιφερειακής ανθεκτικότητας και 2) στην ενίσχυση της προστασίας και προώθηση της φυσικής κληρονομιάς, εφαρμόζοντας τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και ανθεκτικότητας στις επιχειρήσεις του Τουριστικού Τομέα.

Η πρώτη Δράση, εμπνευσμένη από στην Τοπική Στρατηγική  Τροφίμων της Πόλης της Γάνδης (Local food strategy Gent en Garde ) και από την Στρατηγική Ανάπτυξης  της Υπαίθρου (Rural village development strategy)  του Δήμου  Βάρμπεργκ, στοχεύει στην ενσωμάτωση στόχων και μέτρων στην τοπική στρατηγική  του Δήμου για την ενθάρρυνση υιοθέτησης μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος και  προώθησης της φυσικής κληρονομιάς από τους φορείς και τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου. Με τη Δράση αυτή οι τουριστικές επιχειρήσεις και οργανισμοί, συμβάλλουν έμπρακτα στν προστασία του περιβάλλοντος, ενισχύοντας την ελκυστικότητα των φυσικών πόρων, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη βιώσιμου  τουρισμού.

Η Δεύτερη δράση αφορά στην ανάπτυξη μιας τοπικής σύμπραξης φορέων του περιβαλλοντικού, αγροτικού, πολιτιστικού και τουριστικού κλάδου με στόχο  την ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσίας, την ανάπτυξη  εξειδίκευσης και καινοτομίας για την προστασία των φυσικών πόρων, τη βιώσιμη χρήση τους και την προώθηση και ανάδειξή τους για την ανάπτυξη βιώσιμου και ανθεκτικού  τουρισμού στην περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη. Το έργο PROSPERA ανέδειξε τον σημαντικό ρόλο των συμπράξεων και των συνεργειών των τοπικών φορέων στη διαμόρφωση τοπικών πολιτικών και στην επίλυση προβλημάτων που απαιτούν διεπιστημονική προσέγγιση. Το Κέντρο Ενέργειας και περιβάλλοντος  του Βάρμπεργκ της Σουηδίας (EMC – Energy and Environmental Centre)  και το «EDIBLE PARK» στην Ρέτζιο Εμίλια της  Ιταλίας, αποτέλεσαν τις  καλές πρακτικές που ο Δήμος Αριστοτέλη θα μεταφέρει για την επίτευξη των στόχων της δράσης αυτής.

Το Σχέδιο Δράσης του Δήμου  Αριστοτέλη αποτελεί ένα καινοτόμο εργαλείο για τη βελτίωση των τοπικών πολιτικών. Καλλιεργεί τις συμπράξεις μεταξύ οικονομικών κλάδων και σχετίζει για πρώτη φορά τις δραστηριότητες τους με μέτρα για την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος. Ο Δήμος Αριστοτέλη με ενδιαφέρον για το περιβάλλον και τους πολίτες του στοχεύει στην αποκατάσταση της  σχέσης των ανθρώπων με  το φυσικό περιβάλλον και το θέτει ως επίκεντρο των οικονομικών δραστηριοτήτων της περιοχής.

Τέλος, το σχέδιο δράσης αλλά και οι ενέργειες του Δήμου στο πλαίσιο του έργου, παρουσιάζονται μέσα από ένα τρίλεπτο βίντεο που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό, αλλά  και μέσα από την μπροσούρα του έργου για  τα αποτελέσματα  και επιτεύγματά του.-

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ

Απάντηση