Αντικαταστήστε τα κουφώματα του σπιτιού σας με επιδότηση. Πώς θα πάρετε την έκπτωση. Όλες οι λεπτομέρειες.

Αντικαταστήστε τα κουφώματα του σπιτιού σας με επιδότηση. Πώς θα πάρετε την έκπτωση. Όλες οι λεπτομέρειες.

Ευκαιρία για την αναβάθμιση του σπιτιού σας, που προβλέπει ακόμα και να αντικαταστήσετε τα κουφώματα, έχετε με το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Το νέο έκτακτο επίδομα στοχεύει στην ενεργειακή θωράκιση των κατοικιών, στην οποία έχει στρέψει το βάρος η κυβέρνηση, για να βγει ο δύσκολος χειμώνας της ακραίας ακρίβειας.

Αναλυτικές λεπτομέρειες θα βγουν μέσα στο επόμενο διάστημα. Προς το παρόν, τουλάχιστον, υπάρχουν οι ανακοινώσεις του υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι θα κηρυχθεί νέο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».

Επίδομα για κουφώματα: Πότε ξεκινάει το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω» έχει προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ξεκινήσει τον ΔεκέμβριοΘα ενταχθούν 20.000 νέοι προκειμένου να χρηματοδοτήσουν παρεμβάσεις αναβάθμισης αλλά και δαπάνες αγοράς οικιακών συσκευών.

Ο πυλώνας της εξοικονόμησης ενέργειας προβλέπει επιδοτήσεις 50-90% με όριο τις 25.000 ευρώ, ενώ για τις επενδύσεις ανακαίνισης το όριο δαπάνης είναι 10.000 ευρώ με ενιαίο ποσοστό επιδότησης 30% για όλους (δηλαδή η επιδότηση φθάνει μέχρι 3.000 ευρώ). Το ποσό που απομένει μπορεί να χρηματοδοτηθεί για το «Εξοικονομώ» με άτοκο δάνειο και για την ανακαίνιση με χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

Τα κριτήρια για το νέο «Εξοικονομώ»

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής είναι αντίστοιχα οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ (εξοικονόμηση) και 20.000 ευρώ (ανακαίνιση). Το σπίτι θα πρέπει να είναι ιδιόκτητο και ιδιοκατοικούμενο ή ο νέος να έχει την επικαρπία και να κατατάσσεται σε ενεργειακή κατηγορία Γ΄ ή χαμηλότερη.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:

 • αντικατάσταση κουφωμάτων
 • εξωτερική θερμομόνωση
 • συστήματα θέρμανσης – ψύξης
 • συστήματα παροχής Ζεστού Νερού Χρήσης
 • συσκευές Smart Home
 • οικιακές ηλεκτρικές συσκευές

Οι παρεμβάσεις αναβάθμισης που δεν σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας περιλαμβάνουν:

 • Ανακαίνιση χωρών μπάνιου και ειδών υγιεινής,
 • ανακαίνιση χωρών κουζίνας,
 • αντικατάσταση πόρτας εισόδου,
 • αντικατάσταση και επισκευές ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων,
 • αντικατάσταση και επισκευές υδραυλικών εγκαταστάσεων,
 • αντικατάσταση επιφανειών πατωμάτων, επιχρίσματα και επισκευές δομικών στοιχείων.

«Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» – Πότε ξεκινάει, τα κριτήρια

Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» επιδοτεί την ανακαίνιση κατοικιών οι οποίες είναι κενές και δεν χρησιμοποιούνται, προκειμένου να διατεθούν σε μισθώσεις διάρκειας τουλάχιστον 3 ετών. Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ και το ποσοστό επιδότησης των υλικών και εργασιών ανακαίνισης φθάνει έως 40%.

Αφορά κατοικίες μέχρι 100 τ.μ. στις οποίες ο ωφελούμενος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας, οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ.

Οι ωφελούμενοι θα επιλέγονται με βαθμολογία που πριμοδοτεί όσους έχουν μικρότερη ακίνητη περιουσία και ζητούν μικρότερη ενίσχυση από τη μέγιστη (40%).

Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: