“Ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας του 1821”

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα γιορτάσθηκε σήμερα η επέτειος του «Χαλασμού» της Κασσάνδρας ή Ολοκαυτώματος όπως στη συνέχεια επικράτησε να λέγεται. Το πρωί τελέσθηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Ποτίδαιας χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κασσανδρείας κ.κ. Νικόδημου.

Μετά το τέλος της δοξολογίας εκφωνήθηκε ο Πανηγυρικός της ημέρας από τον Α΄ Αντιπρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Λάζαρο Κυρίζογλου.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των πεσόντων. Μετά την κατάθεση στεφάνων τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η φιλαρμονική του Δήμου Κασσάνδρας ανέκρουσε τον Εθνικό μας Ύμνο.

Θυσία και Αυτοθυσία επαναστατών και λαού!!

Οδοδείκτης αξιών….για να πορευόμαστε στον κοινωνικό μας βίο δήλωσε η Περιφερειακή Σύμβουλος ΠΕ Χαλκιδικής κα Κατερίνα Ζωγράφου και συνεχίζοντας τόνισε;

Αιωνία η μνήμη τους

Δήλωση του Δημάρχου Ν. Προποντίδας Εμμανουήλ Καρρά:

“Τιμήθηκαν οι πρόγονοί μας που σθεναρά αντιστάθηκαν, αν και λίγοι με πενιχρά μέσα, απέναντι σε πολλούς και αρματωμένους. Έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι και η Κασσάνδρα παραδόθηκε στη μανία του εχθρού. Τίποτε δεν έμεινε όρθιο. Σφαγές, λεηλασίες, καταστροφές. Αυτό που δεν κατάφεραν ήταν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των Ελλήνων και την πίστη τους για την ελευθερία της πατρίδας.

Η επανάσταση της Χαλκιδικής, αν και καταπνίγηκε βίαια, συνέβαλε τα μέγιστα στον αγώνα. Παραμένει αδικημένη στα σχολικά εγχειρίδια, παραμένει αδικημένη σε έναν ενιαίο σε επίπεδο νομού εορτασμό. Τα διεκδικούμε. Δικό μας χρέος να μην ξεχαστούν. Δημιουργήσαμε υπαίθρια πινακοθήκη, ώστε όλοι να μάθουν την τοπική ιστορία. Προτρέπω, ακόμη, όλες και όλους και ειδικά τα σχολεία μας να επισκεφθούν το Βυζαντινό Κέντρο «Ιουστινιανός» και να δούνε τη σχετική έκθεση που λειτουργεί. Δεν πρέπει να αγνοούμε! Δεν πρέπει να ξεχνάμε!”.

Δήλωση του Αντιδημάρχου Πολυγύρου κ. Χρήστου Βορδού

Με κάθε τιμή που αρμόζει γιορτάστηκε και φέτος στον τόπο του μαρτυρίου η επαίτιος του “μεγάλου χαλασμού” της Κασσάνδρας! Ήταν ο θλιβερός επίλογος του δράματος της επαναστάσεως του 1821 στην Χαλκιδική! Μιας επανάστασης που ξεσήκωσε όλη την Χαλκιδική, προς χάριν του μεγάλου οράματος της λευτεριάς! Πληρώθηκε με βαρύ φόρο αίματος εξαγοράζοντας έτσι το δικαίωμα της ελευθερίας των επόμενων γενεών , τις οποίες όμως δεσμεύει με βαριά κληρονομιά!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: