ΕΥΧΕΣ ΔΙΕΚ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Αναζητώντας έμπνευση και ιδέες για την φετινή ευχετήρια κάρτα του ΔΙΕΚ Κασσάνδρας έψαχνα έργα μεγάλων ζωγράφων για τα Χριστούγεννα. Τυχαία ανακάλυψα ένα άρθρο σχετικά με την Γέννηση του Χριστού στην Παγκόσμια Ιστορία της Τέχνης. Το άρθρο περιείχε έναν κατάλογο από έργα, τα οποία είχαν επιλέξει 12 Έλληνες ζωγράφοι, αφού κλήθηκαν να αναδείξουν το έργο της Γέννησης που τους έχει συγκινήσει ή εντυπωσιάσει από την ιστοσελίδα ART22.gr. 

Ανάμεσα σε αυτά μου κίνησε το ενδιαφέρον η επιλογή του ζωγράφου Γιάννη Βαλυράκη:  διάλεξε τον πίνακα της  YayoiKusama –«InfinityMirroredRoom- TheSoulsofMillionsofLightYearsAway»  που φιλοτέχνησε το 2013 και σημειώνει:
«Όπως λέει και η ίδια η καλλιτέχνιδα: «Αν και φοβάμαι τη μοναξιά, θα ήθελα να κρατήσω το ηθικό μου τόσο ψηλά, ώστε να μην την φοβάμαι». Σε μια εποχή που τα Χριστούγεννα είναι συνυφασμένα με χαρούμενες οικογενειακές φωτογραφίες, ασορτί πιτζάμες με τον Ρούντολφ και σέλφι κάτω από πολύχρωμα λαμπιόνια, η ζωή δε σταματά να παλεύει με τους δαίμονές της.

Yayoi Kusama, Infinity Mirrored Room – The Souls of Millions of Light Years Away, 2013. Wood, metal, glass mirrors, plastic, acrylic panel, rubber, LED lighting system, acrylic balls, and water, 287.7 × 415.3 × 415.3 cm. Courtesy of David Zwirner, N.Y. © Yayoi Kusama».

Μελέτησα την βιογραφία της YayoiKusama, μίας από τις σημαντικότερες εν ζωή καλλιτέχνιδες της Ιαπωνίας( https://www.thebroad.org/art/yayoi-kusama και https://en.wikipedia.org/wiki/Yayoi_Kusama ).

Αφέθηκα στην απόλαυση του έργου κι είδα κάτι που έμοιαζε με φάτνη στη μέση του χώρου..Σκέφτομαι ότι, αν το 2013 ήταν αντιπροσωπευτικό της πολυπλοκότητας της ανθρώπινης ζωής το έργο, σήμερα, δέκα χρόνια αργότερα, η ζωή είναι πιο μπερδεμένη, οι σχέσεις πιο δύσκολες, τα δίκτυα πολύ πιο πολύπλοκα..τα LED της Kusama  θα πυκνώνουν, θα πολλαπλασιάζονται, θα ανάβουν και σβήνουν πολύ πιο γρήγορα…  κι αυτό θα συνεχίζεται μέχρι να φτάσουν την ταχύτητα του φωτός?

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: