Πώς το «υπερβολικό» ποpνό συνδέεται με την στυτική δυσλειτουργία στο σeξ

Η σeξουαλική δυσλειτουργία είναι μια απροσδόκητη συνέπεια της «υπερβολικής» παρακολούθησης ποpνο, για πολλούς ενήλικες αλλά και έφηβους άνδρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις από αυτές, το αποτέλεσμα είναι η στυτική δυσλειτουργία, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες άνδρες που ικανοποιούνται πάρα πολύ συχνά με ποpνό, να αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η καθυστερημένη εκσπερμάτιση ή και η ανοργασμία, όπως ανέφερε σε πρόσφατη ανάλυσή του του Psychology Today.

O κλινικός σeξολόγος και ψυχοθεραπευτής Ρόμπερτ Βάις, επικαλείται πολλές έρευνες στο άρθρο του και αναφέρει ότι από το 17% μέχρι και το 58% των ανδρών που είναι τακτικότατοι θεατές ποpνο, ή ακόμα και εθισμένοι σε αυτό, έχουν αναφέρει κάποιο είδος σeξουαλικής δυσλειτουργίας. Όπως λέει χαρακτηριστικά, τα στοιχεία συνδέουν το «υπερβολικό» ποpνο με την αυξημένη πιθανότητα να αντιμετωπίσουν σeξουαλική δυσλειτουργία κατά τη διάρκεια του σeξ με κάποιον σύντροφό τους.

Οι λόγοι για αυτό είναι κάπως πιο περίπλοκοι και έχουν να κάνουν και με την ευκολία της απόλαυσης και την εναλλαγή ερεθισμάτων. Σύμφωνα με μία έρευνα μεγάλης κλίμακας (με περισσότερους από 2.000 συμμετέχοντες), που δημοσιεύθηκε το 2020:

-το 90% των ανδρών προσπερνούν τα πρώτα στάδια του βίντεο για να παρακολουθήσουν αμέσως τις πιο διεγερτικές ποpνογραφικές σκηνές – δηλαδή τις σκηνές που είναι πιο πιθανό να ανταμείβονται νευροχημικά με έντονη έξαρση ντοπαμίνης και αδρεναλίνης.

-Οι πολύ φανατικοί καταναλωτές ποpνό χρειάζονται σημαντικά περισσότερο χρόνο από άλλους άνδρες για να φτάσουν σε οpγασμό με έναν ή μία σύντροφο «στην αληθινή ζωή».

-το 23% των ανδρών ηλικίας κάτω των 35 ετών (δηλαδή στη σeξουαλική τους ακμή) ανέφεραν κάποιο επίπεδο σeξουαλικής δυσλειτουργίας όταν κάνουν σeξ με πραγματικό σύντροφο.

-Η συχνότητα με την οποία παρακολουθεί ποpνό ένας άνδρας φαίνεται να συνδέεται με την σeξουαλική δυσλειτουργία

-Η βαριά κατανάλωση ποpνό συνδέεται επίσης με την έλλειψη απόλαυσης στο πραγματικό σeξ

-Το 20% των ανδρών – χρηστών ποpνό διαπιστώνουν ότι με την πάροδο του χρόνου πρέπει να παρακολουθούν «πιο ακραίο ποpνό» για να επιτύχουν το επιθυμητό επίπεδο διέγερσης.

Με βάση αυτή και άλλες μελέτες, φαίνεται ότι για πολλούς άνδρες που βλέπουν ποpνό, η σeξουαλική δυσλειτουργία δεν είναι ούτε σωματικής φύσης ούτε σχετίζεται με τη συχνότητα αuνανισμού και οpγασμού.

Αντίθετα, τα προβλήματα με τη στύση και την ανοργασμία σχετίζονται όλο και περισσότερο με το γεγονός ότι όταν ένας άνδρας που ξοδεύει το 80%, 90% ή ακόμη και 100% της σeξουαλικής του ενέργειας βλέποντας ποpνό και αυνανιζόμενος με ποpνογραφία – μπροστά από «ατελείωτες εικόνες σeξι, συναρπαστικών, συνεχώς μεταβαλλόμενων συντρόφων και εμπειριών», με την πάροδο του χρόνου, είναι πιθανό να βρει έναν και μόνο σύντροφο στην πραγματική ζωή, λιγότερο διεγερτικό από την ατελείωτη ποικιλία και ένταση που βιώνει (εικονικά) στο διαδίκτυο.

Η τεράστια ποικιλία και η διαρκώς αυξανόμενη ένταση που προσφέρει η διαδικτυακή ποpνογραφία δημιουργούν, ειδικά στους συχνούς θεατές ποpνό, ένα επίπεδο ντοπαμίνης/αδρεναλίνης στο οποίο ένας μόνος σύντροφος στον πραγματικό κόσμο, όσο ελκυστικός και αν είναι για τον άλλον, απλά δεν μπορεί να το ανταγωνιστεί.

«Ακόμη χειρότερα, από την άποψη της σχέσης, ο συνεχής κύκλος φαντασίωσης/ικανοποίησης που συμβαίνει με τη βαριά χρήση ποpνό οδηγεί σε συναισθηματική και ψυχολογική αποσύνδεση ακόμη και με τους πιο αγαπητούς και πολύτιμους συντρόφους. Σε συνδυασμό, αυτά τα νευροχημικά και ψυχολογικά ζητήματα φαίνεται να εκδηλώνονται σωματικά σε πολλούς άνδρες ως σeξουαλική δυσλειτουργία» σημειώνει ο Βάις.

Τα πιο συνηθισμένα σημάδια της σeξουαλικής δυσλειτουργίας των ανδρών που συνδέεται με το ποpνό:

-Ένα άνδρας είναι σε θέση να επιτύχει στύση και οpγασμό με την ποpνογραφία, αλλά δυσκολεύεται όταν είναι με πραγματικό σύντροφο.

-Ένας άνδρας είναι σε θέση να κάνει σeξ και να επιτύχει οpγασμό με συντρόφους, αλλά χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να φτάσει σε οpγασμό και φαίνεται πιο αποστασιοποιημένος.

-Ένας άνδρας είναι σε θέση να διατηρήσει στύση, αλλά μπορεί να επιτύχει οpγασμό μόνο με τη «νοερή επανάληψη» εικόνων ποpνό στο μυαλό του.

-Ένας άνδρας προτιμά όλο και περισσότερο την ποpνογραφία από το σeξ στον πραγματικό κόσμο, θεωρώντας το πιο έντονο και πιο ελκυστικό.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: