Χαλκιδική: Πτώση τζίρου και φόβοι για απολύσεις στην αγορά – Τι δείχνει έρευνα για τις επιχειρήσεις

Η αγορά στη Χαλκιδική έχει «παγώσει» και οι επιχειρήσεις κάνουν υπολογισμούς πριν την κρίσιμη εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Πώς απαντούν οι ιδιοκτήτες σε μια σειρά από ερωτήσεις…

Ο τουρισμός έφερε χαμόγελα στη Χαλκιδική, αλλά πλέον οι επιχειρήσεις και η αγορά γενικότερα, βλέπει τη ζήτηση και τις αγορές να κινούνται καθοδικά. Μπορεί ορισμένοι να δηλώνουν ικανοποιημένοι ή έστω απλά προβληματισμένοι, όμως υπάρχουν και εκείνοι που κάνουν λόγο για μεγάλη μείωση του τζίρου, που μπορεί να οδηγήσει σε απολύσεις.

Καθοδικά κινήθηκε στο δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2022 ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας στον νομό Χαλκιδικής, πτώση που αποδίδεται αφενός στην ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου και αφετέρου στην αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Παρόλα αυτά, στην πλειονότητά τους (ποσοστό 52%), οι επιχειρήσεις της περιοχής δηλώνουν ότι δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο για να εξοικονομήσουν ενέργεια, σύμφωνα με τα ευρήματα της δίμηνης έρευνας «Βαρόμετρο της Οικονομίας της Χαλκιδικής», που διεξήγαγε η εταιρία Interview, για λογαριασμό του εκεί επιμελητηρίου, σε δείγμα 325 επιχειρήσεων-μελών του.

Αναλυτικότερα, στο ερώτημα πώς κρίνουν την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεών τους, τέσσερις στους/στις δέκα επιχειρηματίες (40%) τη χαρακτηρίζουν ως μέτρια, το 25% ως ικανοποιητική, το 18% ως κακή και το 17% ως καλή. Ερωτηθέντες πώς κινήθηκε ο τζίρος τους σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, πάνω από έξι στους δέκα (ποσοστό 66%) δηλώνουν πως αυτός μειώθηκε, το 25% ότι δεν διαπίστωσε κάποια μεταβολή και μόνο το 11% ότι είδε αύξηση.

Ως προς το αν θα διατηρήσουν το προσωπικό τους ως έχει τον επόμενο μήνα, επτά στους/στις δέκα (70%) επιχειρηματίες που διαθέτουν εργαζόμενους απαντούν πως δεν θα κάνουν απολύσεις, σε αντίθεση με το 23%, που δίνει την αντίθετη απάντηση.

Το 7% δε, προτίθεται να κάνει και προσλήψεις. «Πώς εκτιμάτε ότι θα διαμορφωθεί η κατάσταση της επιχείρησής σας σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων στους επόμενους έξι μήνες»; Το 61% των ερωτηθέντων θεωρούν πως θα είναι χειρότερη, το 30% ίδια και το 9% καλύτερη.

Κατά τα λοιπά, το 44% δηλώνει ότι έχει λάβει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, το 52% ότι δεν έχει προβεί σε κάποια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ το 4% δηλώνει ότι η ερώτηση αυτή δεν το αφορά. Το 19% δηλώνει ότι η αύξηση επιτοκίων έχει επηρεάσει τον δανεισμό του και το 9% ότι δεν έχει δει κάποια μεταβολή, ενώ το 72% εκτιμά πως δεν το αφορά η ερώτηση.

Στην ερώτηση αν «η τουρκική προκλητικότητα επηρεάζει την πορεία της ελληνικής οικονομίας», το 58% απαντά καταφατικά και το 34% αρνητικά, ενώ το 8% δεν παίρνει θέση («δεν γνωρίζω»/«δεν απαντώ»).

Aκολουθήστε μας στο Google News!


To ergoxalkidikis.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.


Απάντηση