Εγκαινιάστηκε η ανακαινισμένη πτέρυγα της ορθοπεδικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής

Σήμερα, είναι μία μεγάλη ημέρα για το Νοσοκομείο μας, γιατί καταφέραμε να ζωντανέψουμε ένα χώρο ο οποίος  ανακαινίσθηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας με πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας . 

Σήμερα που η πανδημία βρίσκεται σε αποδρομή   ο ανακαινισμένος πλέον χώρος  θα φιλοξενήσει την Ορθοπεδική Κλινική του νοσοκομείου  δυναμικότητας 28 κλινών.

Ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη Κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Αντιπεριφερειάρχη  Κ. Γιάννη Γιώργο οι οποίοι  στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθειά μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το Νοσοκομείο είναι ένας ζωντανός Οργανισμός και έχει ως αποστολή να παρέχει υπηρεσίες υγείας στο κοινωνικό σύνολο.

Ένα Νοσοκομείο έχει την δυνατότητα να παρέχει αποτελεσματικές και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας όταν διαθέτει :

·        κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό,

·        σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και

·        Χρήσιμους και λειτουργικούς χώρους  περίθαλψης.

Όλα τα παραπάνω παράγουν ποιοτικά αποτελέσματα, όταν ο ασθενής διακατέχεται από την κατάλληλη ψυχολογία και έχει την διάθεση να συνεργασθεί με τον θεράποντα ιατρό του.

Από τη μία πλευρά, επιδιώκεται η βελτίωση της ψυχολογίας του ασθενούς κατά την παραμονή του στους χώρους του Νοσοκομείου και από την άλλη η διατήρηση της καλής ψυχικής διάθεσης μετά την αποχώρησή του από αυτούς.

Είναι σημαντικό ένα άτομο που παίρνει εξιτήριο από ένα Νοσοκομείο να είναι ψυχικά υγιές δηλαδή να αντιμετωπίζει με επιτυχία τα προβλήματα της ζωής, να εργάζεται παραγωγικά και να συμμετέχει στο κοινωνικό του σύνολο .

Αυτό λέγεται ποιότητα ζωής και αποτελεί τον απώτερο σκοπό όλων των θεραπευτικών προσεγγίσεων. 

 Σύμφωνα με Πανεπιστημιακές έρευνες  δύο είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχολογία του ασθενούς.

Ο πρώτος είναι η σχέση που πρέπει να έχει ένας  ασθενής με τον θεράποντα ιατρό του  και ο δεύτερος είναι οι ιατρικοί χώροι περίθαλψης του ασθενούς .

Η συμπεριφορά του ιατρού απέναντι σε οτιδήποτε αντιμετωπίζει ο ασθενής θέτει τις βάσεις για την διαμόρφωση των πρώτων συναισθημάτων, που ξεκινά από το άγχος και κορυφώνεται με την αίσθηση ασφάλειας ή απογοήτευσης.

Η σημαντική  ενδυνάμωση του ασθενούς μέσα από την παροχή έγκυρης πληροφόρησης για το νόσημά του δημιουργούν το κίνητρο της ενσυναίσθησης  στον ασθενή ώστε να είναι σε θέση να κατανοεί τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού του, να επικοινωνεί καλύτερα μαζί του και να συμμορφώνεται στην αγωγή.

Ειδικά όταν πρόκειται  για ιατρό που δεν γνωρίζει εκ των προτέρων ο ασθενής τα συναισθήματα εντείνονται.

Στην περίπτωση αυτή η πρώτη εντύπωση του ασθενούς παίζει σημαντικό ρόλο σε ότι αφορά την ψυχολογία του και έχει σχέση με αυτά που αντικρίζει  για πρώτη φορά  όπως είναι ο χώρος εντός του οποίου θα νοσηλευτεί.

Ένα ανακαινισμένο κτίριο μπορεί να καταστεί η αφορμή έμπνευσης θετικής ψυχολογίας τόσο για τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου, όσο  κυρίως στους ίδιους τους ασθενείς  και αυτό μου δίνει ελπίδα.

Η ελπίδα πηγάζει από την διαπίστωση στην πράξη ότι, υπάρχουν δυνάμεις εκείνες στη χώρα μας απ’ όλο το κοινωνικό και πολιτικό φάσμα που όταν τους δοθεί λίγος χώρος να αναπνεύσουν μπορούν να κάνουν θαύματα.

Δρ.  Δεδελούδης Κωνσταντίνος

Δκτης Γ.Ν. Χαλκιδικής

Απάντηση