Λαογραφικό Μουσείο Πολυγύρου

Το Λαογραφικό Μουσείο Πολυγύρου φιλοξενείται στο αρχοντικό του Αθανασίου Καραγκάνη που το δώρισε για το σκοπό αυτό. Λειτουργεί από το 1995.

Κάθε αντικείμενο που εκτίθεται στο Μουσείο αποκαλύπτει μια ιστορία, που συχνά γίνεται μέσα από μεγάλο αγώνα, με συναισθήματα βγαλμένα από την καθημερινότητα που φωτογραφίζουν και αντιπροσωπεύουν πολιτισμό, παραδόσεις και έθιμα μιας άλλης, διαφορετικής εποχής.

Μερικά από τα εκθέματα είναι πολύτιμα κειμήλια, όπως υφάσματα, challis, παραδοσιακές φορεσιές, αντίκες, αγροτικά εργαλεία, χάλκινα σκεύη κουζίνας, αργαλειός με όλα τα αξεσουάρ του, αλωνιστικές μηχανές και πολλά άλλα καθημερινά μικροσκοπικά πράγματα.

Τα αντικείμενα είναι τακτοποιημένα, καθώς ήταν έτοιμα για χρήση. Υπάρχουν ποτήρια λικέρ στα τραπέζια για τους επισκέπτες, ξύλα για τα τζάκια, ραδιόφωνο του 1935 για μουσική. Τα ρούχα είναι σιδερωμένα για να τα φορέσουν γυναίκες ή άντρες, τα μεταξωτά νυφικά αντιπροσωπεύουν την πιο ευτυχισμένη στιγμή ενός ζευγαριού, τα κεντήματα στα ρούχα εκφράζουν τα όνειρα των κοριτσιών.

Τις συλλογές του Μουσείου διοργανώνει ο Εθελοντικός Σύλλογος Γυναικών Κοινωνικής Ανάπτυξης στον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Υπεύθυνος για τη λειτουργία του είναι και ο Σύλλογος.

Το Λαογραφικό Μουσείο Πολυγύρου λειτουργεί από Μο-Φρ 09:00-14:00.

Πληροφορίες: http://kotsianos.evolution-isa.gr/…/polygyros-museum.html

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: