Ο Εορτασμός των Τριών Ιεραρχών, προστατών της Παιδείας, στον Άγιο Στέφανο Αρναίας

  Με κάθε μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη γιορτάστηκε στον Ιστορικό και εμβληματικό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Στεφάνου Αρναίας η γιορτή της Παιδείας, δηλαδή η Σύναξη των Τριών Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Μεγάλων Πατέρων και Διδασκάλων της Εκκλησίας που ως αστέρες πολύφωτοι έλαμψαν τον 4ο αιώνα μετά Χριστόν και σφράγισαν ανεξίτηλα τη Θεολογία, την πνευματική υπόσταση, τα γράμματα και τον Μοναχισμό της μιας αδιαιρέτου Αρχαίας Εκκλησίας του Χριστού.

            Των όλων Λατρευτικών Εκδηλώσεων προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, πλαισιούμενος από τους Εφημερίους της Αρναίας Παν. Αρχιμ. π. Παΐσιο Σουλτανικά και Αμφιλόχιο Χάϊτα, τον Αιδ. Οικ. π. Γεώργιο Τρικκαλιώτη και τους Διακόνους π. Αθανάσιο Σφουγγάρο και π. Νικόλαο Τσεπίση. Ο Ιερός υπερμεγέθης Ναός του Πρωτοδιακόνου του Κυρίου μας επληρώθη από τα φωτεινά πρόσωπα των μαθητριών και μαθητών όλων των Εκπαιδευτικών Βαθμίδων των Σχολείων της Αρναίας, που συνοδεύονταν από τους Διευθυντές, Καθηγήτριες και Καθηγητές τους. Ομολογουμένως υπέροχη η εικόνα των εκκλησιαζομένων νέων βλαστών μας που υποδειγματικά μετείχαν στην Ευχαριστιακή Λατρευτική προς τιμήν των Προστατών τους Σύναξη.

            Τις Αρχές του Τόπου εξεπροσώπησε ο κατά πάντα ευσεβής και λίαν αγαπητός στον Επίσκοπό μας Αντιδήμαρχος Δήμου Αριστοτέλη κ. Νικόλαος Αυγερινός, ενώ τα Ιερά Ψαλτήρια ετίμησαν με την τέχνη τους οι Μουσικολογιώτατοι Καθηγητής και Πρωτοψάλτης κ. Βασίλειος Κοκκαλιάρης και ο Λαμπαδάριος κ. Πέτρος Κοτρότσιος, με τους εκλεκτούς τους συνεργάτες.      

            Τον Πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε η Θεολόγος Καθηγήτρια του ΕΠΑ.Λ. Αρναίας ερίτιμος κα Άννυ Τζελεπίδου, η οποία με τη νεότητά της, τις λιπαρές γνώσεις της, το ιεροπρεπές ύφος της και την καθαρά ορθόδοξη θεολογική της υποδομή, κατευχαρίστησε και ενθουσίασε Ιερό Κλήρο, Καθηγητές και τα αγαπητά μας παιδιά.

            Ο λόγος της στηρίχθηκε στην πραγματικά όσια βιοτή των Αγίων Πατέρων, στην Θεολογική τους συμβολή στην Ορθόδοξη Θεολογία, στην Αγιοπνευματική προσφορά και πλουτισμό των Ιεροσυνοδικών της Εκκλησίας αποφάνσεων, στην μοναδικά ασκητική τους ζωή, στην παχυλή ενασχόλησή και εντρύφησή τους στη θύραθεν και δη στην Αρχαιοελληνική Παιδεία, την οποία συνεύζευξαν μοναδικά με την πίστη του Ναζωραίου και ύφαναν διαχρονικά τον υπέροχο χιτώνα του Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού και Πνεύματος, το οποίο και κατασφραγίζει και διαπνέει τον Ευρωπαϊκό και Οικουμενικό χώρο μέχρι σήμερα.

            Εντύπωση προξένησαν οι αναφορές της εισηγήτριας στα Αγιοπατερικά κείμενα των Τριών Μεγάλων Διδασκάλων που ομολογουμένως ζύμωσαν και στήριξαν το αρχιτεκτονικό δόμημα του λόγου της. Η ομιλία της και τα συμπεράσματά της κρίνονται επαρκέστατα, πράγμα που ωδήγησε τον Ποιμενάρχη μας όχι μόνο να την συγχαρή και να την επαινέση, αλλά να την προβάλη ως παράδειγμα εκλεκτής συνεργασίας Παιδείας και Εκκλησίας στους τελευταίους δέκα χρόνους που διαποιμαίνει την Ιερά μας Μητρόπολη.

            Ευχόμαστε, είπε ο Μητροπολίτης μας κλείνοντας την Ευχαριστιακή Σύναξη, η Αγιοζωή των Τριών Πατέρων και Διδασκάλων μας, ο Αγιοπνευματικός τους θεόπνευστός πλουτισμός και οι θεοπειθείς ευχές τους να συνοδεύουν την Παιδεία μας σε όλες τις βαθμίδες της, μιας και από τους Βυζαντινούς χρόνους του Ιωάννου Επισκόπου Ευχαΐτων του Μαυρόποδος, τους μετέπειτα πρώτους χρόνους του ελευθέρου Νεοελληνικού Κράτους, αλλά και τους σημερινούς καιρούς, τα γράμματα τα Ρωμαίϊκα και η Ορθόδοξη εμπειρία συναντώνται μοναδικά και ανεπανάληπτα στα πρόσωπα Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Νανζιανζηνού και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, σφραγίζοντας έτσι την πορεία τούτου του Τόπου!

im-ierissou.gr

Απάντηση