Πέφτει η τιμή του φυσικού αερίου – Γιατί κινείται αντίθετα το πετρέλαιο

Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχώρησε φτάνοντας στο επίπεδο που βρισκόταν πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Αντίθετα, ανοδική πορεία ακολουθεί το πετρέλαιο.

Οι καλές καιρικές συνθήκες δεν επιβάλλουν νέες αγορές για την Ευρώπη και ήδη η τιμή του φυσικού αερίου διαμορφώνεται στα 77  € / MWh, που σε ετήσια μεταβολή ισοδυναμεί με μείον 10%.

Στο πετρέλαιο θεωρείται δεδομένη η αυξημένη ζήτηση από την πλευρά της Κίνας γιατί αίρονται οι περιορισμοί που συνδέονται με την πανδημία.

Η τιμή του Brent είναι 86$ το βαρέλι, που συνιστά ετήσια μεταβολή κατά 11%.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων «τρέχει» με ποσοστό 15% και πρωταγωνιστεί στις προκλήσεις της νέας χρονιάς ενώ και η αύξηση των επιτοκίων, που χαρακτηρίζεται  «θεραπεία» για τον πληθωρισμό, απειλεί με ύφεση χώρες της Ευρώπης.

FILE – Taps are photographed at a gas station in Frankfurt, Germany, on Oct. 5, 2022. The Saudi-led OPEC oil cartel and allied producing countries, including Russia, are scheduled to decide how much oil to supply to the global economy amid weakening demand in China and uncertainty about the impact of new Western sanctions against Russia that could take significant amounts of oil off the market. (AP Photo/Michael Probst, File)

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: