Την έξοδο σε 12.000 εργαζομένους δείχνει και η google
Στη μακροσκελή πλέον λίστα των εταιρειών του τεχνολογικού κλάδου που προχωρούν σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων προστίθεται η Alphabet, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα προς το προσωπικό το οποίο είδε το Reuters.
Σύμφωνα με το σημείωμα που υπογράφει ο CEO της μητρικής της Google οι απολύσεις αφορούν 12.000 εργαζόμενους από όλους τους τομείς της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των νεοπροσληφθέντων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι απολύσεις αφορούν τη δραστηριότητα της εταιρείας σε όλο τον κόσμο, ενώ άμεσα θα επηρεάσουν το προσωπικό των ΗΠΑ.
Ο Sundar Pichai, Διευθύνων Σύμβουλος της Alphabet, επεσήμανε επίσης: «είμαι σίγουρος για την τεράστια ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας χάρη στη δύναμη της αποστολής μας, στην αξία των προϊόντων και των υπηρεσιών μας και στις επενδύσεις μας στην τεχνητή νοημοσύνη».
Η απόφαση της διοίκησης του τεχνολογικού κολοσσού, συνδέεται με το τοπίο οικονομικής αβεβαιότητας, με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος όλος ο κλάδος και σε αυτό τα πλαίσιο εταιρείες όπως η Google και η Microsoft επενδύουν σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη.
Μόλις πριν από δυο ημέρες, η Microsoft, επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα που την έφεραν να προχωράει σε 10.000 απολύσεις διευρύνοντας τον χορό των μαζικών περικοπών θέσεων εργασίας στον κλάδο της τεχνολογίας, μαζί με την Amazon και τη Meta, στο πλαίσιο της μείωσης του κόστους για την αντιμετώπιση της επιβράδυνσης της ζήτησης και της επιδείνωσης των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας, όπως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αναφέρουν στις επίσημες ανακοινώσεις τους.
Γενικευμένη τακτική στις big tech
Η Amazon ξεκίνησε επίσης ένα πρόγραμμα απολύσεων το οποίο αναμένεται σταδιακά να φτάσει μέχρι και τις 18.000 θέσεις εργασίας.
Μεγάλη εξαίρεση στον κλάδο ο οποίος έχει αναγάγει σε τακτική τις μαζικές απολύσεις, η Apple. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι η δημιουργός του iPhone δεν αύξησε υπερβολικά τον ρυθμό προσλήψεων προσωπικού τα τελευταία δύο χρόνια και μοιραία, σήμερα, δεν είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε απολύσεις.
Αντίθετα, οι τεχνολογικές εταιρείες είχαν αυξήσει σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια τις προσλήψεις προσωπικού.
Το 2020, την περίοδο της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού με συνεπακόλουθο τα περιοριστικά μέτρα, οι διαδικτυακές εφαρμογές έγιναν απαραίτητες για σημαντικά μεγαλύτερο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού, κάτι που μεταφράστηκε σε σημαντική αύξηση προσωπικού για τις εταιρείες τεχνολογίας.
Καθώς οι πωλήσεις και τα κέρδη συνέχισαν να αυξάνονται το 2021, οι εταιρείες τεχνολογίας συνέχισαν να προσθέτουν προσωπικό στο δυναμικό τους ελπίζοντας ότι αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει η νέα κανονικότητα της αγοράς.
Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε και πλέον οι εταιρείες θα πρέπει να προσαρμοστούν εκ νέου.